Educació

L’alumna «que no arribaria a res» es gradua a Aeroespacial: «Tot i que et diguin que no, intenta-ho»

Eunate Bañates es fa viral amb un tuit en el qual celebra el seu títol dedicant-li a la professora que no va veure futur acadèmic per a ella

L’alumna «que no arribaria a res» es gradua a Aeroespacial: «Tot i que et diguin que no, intenta-ho»
3
Es llegeix en minuts

Eunate Bañales és navarresa i alumna de la tercera promoció del grau en Enginyeria Aeroespacial de la Universitat de Vigola titulació amb la nota de tall més alta del campus d’Ourense i entre les més exigents del Sistema Universitari de Galícia. Actualment es troba a la Universitat de Stavanger (Noruega) realitzant un Erasmus, i quan li va arribar la foto de l’orla de la seva graduació es va sentir tan feliç i orgullosa que va voler compartir aquell moment d’alegria amb els seus amics.

En la seva ment ressonava una frase que li havia dit la seva professora de Matemàtiques a primer de Batxillerat i a ella va dirigir el comentari amb el qual va acompanyar la foto: «Per a la meva profe de batxillerat, que em va dir que em dediqués a ser netejadora perquè no arribaria a res més». El va tancar amb un emoji d’una careta llançant un petó.

En menys de 24 hores, el tuit va superar les 115.000 visualitzacions i el seu telèfon no deixa de rebre notificacions. L’han felicitat amics, professors del campus i desenes de desconeguts, però també ha experimentat l’atac dels ‘haters’. En les respostes que ha rebut hi ha insults per a tothom. Per a la professora que va errar en el seu comentari desmotivador i denigrant cap a la feina de les netejadores, per a ella per «classista» i «rancorosa» i per a la mateixa institució acadèmica: «Però a la Universitat de Vigo equival a un grau mitjà a Madrid, això no compta», li diuen en relació amb el títol que la capacita com a enginyera tècnica aeronàutica i del qual han sortit estudiants que avui treballen a l’Agència Espacial Europea i grans empreses del sector.

«Se li poden buscar tres peus al gat, però la intenció es veu clarament: el que vaig voler dir és que per molt que tinguis en contra, si tu t’ho proposes, pots»

A més de tres mil quilòmetres, Eunate relata que la seva intenció no va ser, en cap moment, generar polèmica. «El vaig pujar sense més ni més per als meus amics. El tuit és el que és. Se li poden buscar tres peus al gat, però la intenció es veu clarament. El que vaig voler dir és que per molt que tinguis en contra, si tu t’ho proposes, pots. Jo a Batxillerat no era la més brillant, però amb esforç i constància pots arribar a aconseguir-ho», comenta.

Més motivació

La frase a la qual fa menció li va dir a una professora de matemàtiques. «Va ser un comentari desafortunat. Jo mai vaig ser mala estudiant, però tampoc brillant, de notables, sense més ni més. A primer de Batxillerat vaig tenir una mala època, no estava gaire motivada, i en un moment donat la professora em va fer aquest comentari perquè la matèria se m’havia entravessat».

Se l’hi va quedar gravat i per això ara, que s’ha graduat, se sent orgullosa i ha volgut llançar aquest missatge: «No era mala professora i el que va dir no la defineix, però podia haver-ho pensat millor. A mi em va xocar, i pot ser que m’hagi servit de motivació. Jo sempre vaig voler estudiar Enginyeria Aeroespacial i ella no va ser l’única, algun professor més i fins i tot alguns amics em van dir que m’ho pensés bé, que estava boja. Per sort, els meus pares sempre em van recolzar en això. Ara penso que és possible que tot allò em motivés encara més: tot i que tothom et digui que no, intenta-ho». I així va ser.

Notícies relacionades

A Navarra no hi ha estudis d’Aeroespacial i amb el seu expedient acadèmic va poder elegir entre Madrid, Lleó i Ourense. Va elegir Ourense i l’experiència, diu, ha sigut molt bona. «És una carrera molt dura i molt exigent, però molt bonica. Jo estic molt contenta perquè he estudiat el que volia i estic molt agraïda als professors i al campus».

El seu pare treballa en el sector aeronàutic i el seu interès per aquest món li ve de petita. «La meva idea era aprendre a fer avions, però he descobert altres branques que no coneixia, com l’aerodinàmica, la mecànica de fluids o el disseny, que també m’agraden». Respecte al seu futur, vol continuar formant-se i els seus plans passen per cursar un màster a Europa en la branca d’aviació.