Violència de gènere

Catalunya, rumb al pitjor any d’assassinats masclistes de la dècada

Fins al 30 d’abril, cinc dones i una filla han perdut la vida en crims comesos pels seus cònjuges

L’entorn de quatre de les cinc parelles sospitava que podien ser relacions tòxiques

Catalunya, rumb al pitjor any d’assassinats masclistes de la dècada
9
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’arrest de la parella de la dona que va ser trobada morta el 4 de març en un contenidor de la Granada (Alt Penedès) va convertir aquest homicidi en un nou crim masclista. I va enfosquir encara més el tràgic balanç de morts que s’ha registrat durant els quatre primers mesos del 2022 a Catalunya: cinc dones i una filla han sigut assassinades pels seus cònjuges i pares en només quatre mesos. EL PERIÓDICO reconstrueix la història de les cinc víctimes: La Mercedes, la María Carmen, la Ivet, l’África i la Natalia. Eren mares de nou fills. Una, la filla de 16 anys de la Natalia, també va ser assassinada pel seu pare. Sis víctimes en quatre mesos, el pitjor balanç des del 2014. Aquell any va començar igual que aquest 2022 i va acabar amb la fatídica xifra de 14 crims.

Tret del cas del crim de Lloret de Mar (la Selva), en què suposadament un empresari rus va assassinar la dona i la filla, en la resta de morts hi havia antecedents de violència. Els veïns de la Mercedes, la María Carmen i la Ivet, assassinades a Martorell (el Baix Llobregat), Sant Sadurní d’Anoia (l’Alt Penedès) i Barcelona, respectivament, havien sentit baralles a través de les parets. La família de l’Àfrica, que va morir en mans del seu exnòvio a Vilanova del Camí (l’Anoia), havia detectat que el seu nòvio pretenia aïllar-la i fins i tot van intentar sense èxit de convèncer-la que estava en mans d’una persona «violenta». En el cas de la Mercedes, els veïns també denuncien que era una dona que patia greus problemes de salut i que no rebia cap tractament.

Al 2020, després de constatar-se que l’entorn de cinc de les vuit víctimes assassinades llavors coneixia la situació de maltractaments i no va avisar, l’actual portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, va apel·lar «a la corresponsabilitat de tothom». «Quan es detecti un cas, s’ha de denunciar: a la policia, a les entitats, a qui sigui. És molt important que l’entorn afectiu i laboral ajudi la persona», va demanar. Aquest 2022 ha començat pitjor que el 2020 i apunta a un entorn encara més sord, o més impotent. Dues de les cinc víctimes, la María Carmen i la Ivet, havien denunciat els seus maltractadors.

El Diego i el Jonathan, exnòvios de la Ivet i l’África, les van matar perquè no van acceptar que elles volguessin separar-se.

Mercedes

El 20 de febrer Mercedes, d’uns 50 anys, va ser colpejada al cap amb una barra metàl·lica fins a la mort a l’interior del domicili que tots dos compartien a Martorell. Després de matar-la, el seu marit va sortir a l’exterior i va ser vist per un veí en un aparcament pròxim. Estava ple de sang i estava molt alterat, donant-se de cops de cap contra un arbre. Els Mossos d’Esquadra van acudir a calmar-lo i aviat van deduir que la sang que el cobria no era seva, era de la Mercedes, el cos del qual va ser trobat poc després pels agents a la casa de tots dos, al pis, estès a terra. 

Els veïns d’aquest bloc de pisos afirmen que la Mercedes patia greus problemes de salut mental i no rebia cap tractament mèdic. La nit anterior van sentir que ella i el seu marit es van embrancar en una violenta discussió. «Ens havia amenaçat de mort a tots. Havíem intentat que les autoritats la ingressessin en un centre i fins i tot havíem advertit la policia que la cosa acabaria molt malament», asseguren a aquest diari. El marit, recorden, havia acudit a alguna reunió de la comunitat a aclarir que la Mercedes es negava a rebre ajuda psicològica. Segons els veïns, la Mercedes havia enverinat un gos d’una família, ratllat cotxes de l’aparcament de la finca i fins i tot escampat verí al costat de les portes d’entrada d’algunes cases. «Havíem presentat diverses denúncies per amenaces contra ella que ara ja no tenen sentit. Tant de bo l’haguessin ajudat psicològicament», lamenten els veïns.  

María Carmen

María CarmenEl 4 de març, el cadàver esquarterat de la María Carmen, de 54 anys, va ser trobat en un contenidor del centre de la Granada. D’entrada, els Mossos van arrestar el seu germà, de 45 anys, que va ser qui va dipositar les seves restes en aquest contenidor. Dos mesos més tard, els policies van detenir el nòvio de la Mercedes, a qui consideren autor material del crim. El rol del germà continua sense ser clar. Tots dos són a la presó.

Els pares de la María Carmen van tenir sis fills i van regentar durant anys el bar Ortiz, que era als baixos de la residència familiar, ubicada al passatge Terol de Sant Sadurní d’Anoia. Els seus pares van morir i els germans van marxar. La María Carmen va continuar vivint allà. Va tenir quatre fills amb dos homes diferents. Després, va començar una última relació sentimental amb l’home que acabaria matant-la, que ja havia sigut condemnat per maltractaments. Una veïna els sentia discutir sovint. La María Carmen va acabar denunciant-lo i un jutge va dictar una ordre d’allunyament. No obstant, ella, malgrat les agressions, va acceptar que tornés a instal·lar-se a casa quan va sortir de la presó.

Ningú sap quan va ser assassinada. Fonts policials remarquen que portava setmanes morta quan el seu germà va entrar al domicili que abans havia sigut el bar Ortiz i, segons va relatar als Mossos –que no el creuen–, va trobar bosses de plàstic que va confondre amb les restes d’un animal mort i les va dipositar al contenidor de la Granada.  

Ivet

IvetEl 21 de març, la Ivet, de 25 anys, va morir a ganivetades a Barcelona per part del seu nòvio Diego, pare del seu fill. La Ivet es va separar del Diego a finals del 2021 després de més de set anys junts. Però ella encara li tenia carinyo i va continuar anant durant algun temps al pis que la parella havia compartit a la Gran Via de les Corts Catalanes, a Barcelona. Durant aquestes visites es van desencadenar baralles que els veïns van sentir a través de les parets. Algunes van ser tan preocupants que els veïns van acabar trucant a la policia.  

La Claudia, la germana de la Ivet, sospita que el Diego, el dia que la va matar, va anar a esperar-la davant l’escola del fill de tots dos, ubicada no gaire lluny. I que quan la Ivet hi va sortir, navalla en mà, el Diego la va forçar a seguir-lo fins al domicili de la Gran Via. 

Tres dies abans de ser assassinada, la Ivet havia presentat una denúncia contra el Diego. «Em va dir que li tenia molta por, que el Diego la seguia pel carrer o fins a la feina, que portava sempre amagada una navalla i que un dia se l’havia col·locat a l’estómac i al coll per advertir-li que si no estava amb ell, no estaria amb ningú. Que la mataria si se n’anava amb un altre», recorda la Claudia. Poc abans d’assassinar-la, el Diego va saber que la Ivet tenia una altra parella.

El dia que va ser assassinada, 21 de març, la Ivet estava citada en un jutjat de Barcelona per declarar contra Diego. «Ell sortirà tard o d’hora de la presó, però la meva germana no tornarà. No és just», raona la Claudia.

África

ÁfricaEl 15 d’abril, l’África, de 44 anys, va morir apunyalada pel seu exnòvio a Vilanova del Camí (Anoia), de qui feia dos mesos que pretenia separar-se, una decisió que ell no acceptava. Mare de dos fills d’un matrimoni anterior, l’África vivia amb un d’ells, la filla. Per suportar la convivència amb el seu maltractador, mare i filla pujaven cada nit a dormir a la planta superior del domicili.

L’Antonio, el pare de l’África, explica que havia advertit la seva filla quan va començar a sortir amb el Jonathan que es tractava d’un home «violent». «Però no em va fer cas, estava enamorada», lamenta en una entrevista amb aquest diari. 

L’África i el Jonathan van començar a sortir fa 3 o 4 anys, recorda el seu pare. Amb l’inici d’aquella relació, les visites de la dona als seus pares, que viuen en la mateixa població, van començar a escassejar. «Ara sabem que ell va intentar aïllar-la, tallar el vincle que tenia amb nosaltres. Però ella no ens va dir res, per no preocupar-nos», recorda el seu pare, que havia mirat de prevenir-la quan va saber amb qui sortia, un home que ja havia maltractat una parella anterior. «Li vaig dir que era violent, però no em va fer cas», lamenta.

El 15 d’abril, durant les vacances de Setmana Santa, el Jonathan va tornar a casa a les 03.30 hores de la matinada. Va pujar a la planta superior i va atacar amb un ganivet l’África, davant de la seva filla, a qui també va intentar assestar una punyalada. 

La Natalia i la seva filla

La Natalia i la seva filla19 d’abril, la Natalia, de 53 anys, va ser suposadament assassinada a Lloret de Mar (la Selva) pel seu marit, Serguei Protosenia, que aquella nit també va matar la seva filla i després es va suïcidar. 

Notícies relacionades

Els Mossos d’Esquadra creuen que el Serguei va atacar la dona i la filla mentre dormien. Primer va matar la filla, a qui va deixar inconscient d’un cop al cap, abans de clavar-li un ganivet. Després va fer el mateix amb la dona. Finalment, va sortir a l’exterior i es va penjar pel coll d’una barana. Tots els indicis obtinguts durant la investigació apunten en aquesta direcció. No obstant, el fet que el Serguei fos un directiu d’una empresa de gas i que un dia abans, el 18 d’abril, un altre empresari rus del mateix sector fes a Moscou el mateix –matar la seva dona i la seva filla i després suïcidar-se– ha disparat els rumors sobre què va passar al si d’aquesta acabalada família. 

Aquest crim no té gaire relació amb els anteriors. No consten denúncies ni antecedents de violència domèstica. La Natalia i el Serguei no s’estaven separant i, segons el seu fill –el matrimoni tenia un altre fill que aquella nit es trobava a França–, el seu pare era incapaç de cometre aquesta matança. Els investigadors miren d’aclarir ara si va existir una comunicació anterior al doble crim entre aquest empresari i el que va fer el mateix a Moscou.

Temes:

Masclisme