El programa ‘Crims’ aconsegueix identificar la ‘noia de Portbou’ 32 anys després

El programa ‘Crims’ aconsegueix identificar la ‘noia de Portbou’ 32 anys després

TWITTER CRIMS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El programa ‘Crims’, de TV3 i Catalunya Ràdio, amb la col·laboració del programa ‘Ungelöst’ d’Austria TV, ha aconseguit resoldre el misteri de la identitat d’una noia que va aparèixer penjada el 4 de setembre del 1990 al costat del cementiri de Portbou (Alt Empordà, Girona).

La ‘noia de Portbou’ es deia Evi Anna Rauter i tenia 19 anys quan la van localitzar morta a Portbou el 4 de setembre del 1990. La confirmació de la seva identitat l’ha donat la família de la noia, que durant 32 anys ha mantingut viva la investigació. Era veïna de Lana, un poble situat al Tirol del Sud, al nord d’Itàlia. Tant la roba i el rellotge que portava com la fisonomia corresponen a la noia desapareguda.

La Guàrdia Civil inicia els tràmits

La Guàrdia Civil ha començat els tràmits per poder identificar científicament la noia. Per ara, només disposen de les empremtes ‘postmortem’ de la noia i de les fotografies. ‘Crims’ emetrà, el 13 i el 20 de juny, dos capítols amb la història completa.

Segons informa la productora del programa en un comunicat, la seva germana la va veure per última vegada el 3 de setembre del 1990 a Florència, durant una visita per vacances. L’endemà, el 4 de setembre del 1990, a les vuit del matí, una veïna de Portbou va trobar el cos d’una noia penjat al costat del cementiri i va alertar la Guàrdia Civil del municipi, que, juntament amb el forense, Rogelio Lacaci, va certificar que es tractava d’un suïcidi.

Molts interrogants encara

Indagacions posteriors han apuntat a altres hipòtesis, que es coneixeran en l’emissió de ‘Crims’ del 13 de juny. «El misteri de la seva identitat ha quedat resolt per la família, però queden molts interrogants encara: ¿Com va arribar fins a Portbou? ¿Què hi anava a fer? ¿Havia quedat amb algú? ¿Va conèixer algú abans d’arribar a la frontera o quan ja era a Portbou? ¿Per què no ha sigut possible identificar-la molt abans? Intentarem continuar aprofundint a veure fins a on ens porta aquesta història», explica Carles Porta en el comunicat, director de ‘Crims’.

L’equip de ‘Crims’ investiga aquest cas des de fa dos anys. Aquests últims anys, la periodista i guionista Marta Freixanet ha estirat alguns fils a través també de l’equip d’‘Ungelöst’ (No resolt) de la televisió austríaca ATV davant la possibilitat que la noia fos d’aquell país.

Programa en la tele austríaca

El 23 d’abril passat, el canal privat més important d’Àustria va emetre el capítol «Das erhängte Mädchen» (La noia penjada) amb entrevistes elaborades pel seu equip i cedides també per Crims. Posteriorment a l’emissió del programa, la televisió austríaca va rebre un correu electrònic d’una veïna de Bozen, a Itàlia, en què es deia que la noia sense identificar podia ser Evi Anna Rauter, de 19 anys. La guionista de ‘Crims’ es va posar en contacte amb la seva germana, que va confirmar que es tractava de la mateixa noia.

També els pares ho han corroborat a través de les fotografies que la Guàrdia Civil i el forense van fer del cadàver.

Denúncia en la policia italiana

La germana d’Evi Anna Rauter va presentar una denúncia per desaparició a la Policia de Florència el 6 de setembre del 1990 i va descriure des del primer moment la roba que portava la noia quan la va veure per última vegada: un pitet texà, una samarreta turquesa, una sabates negres i un rellotge de la marca Casio. La noia penjada a Portbou anava vestida exactament igual.

«Ens satisfà pensar que el periodisme té aquest poder d’ajudar a resoldre casos tan antics i sobretot acompanyar aquesta família que necessita informació després d’haver patit aquests interrogants i aquest silenci durant més de tres dècades. És evident que els mecanismes de coordinació policial internacional no van funcionar», diu Porta.

Respecte als pares de la víctima

Notícies relacionades

«Hem pogut veure que és la meva germana i ara, després de 32 anys, sabem com va acabar. No sabem què va passar en aquelles 20 hores entre que va marxar del meu apartament de Florència i va arribar a... [Portbou]. És un misteri. La meva família i jo estem convençuts que és l’Evi, però no tenim cap document oficial de la policia...», declara la germana de la víctima.

La germana de l’Evi ha demanat a l’equip de ‘Crims’ que transmetem a la resta de mitjans el seu desig de no fer més declaracions i que, sobretot, no es busquin els seus pares, que són grans i estan molt afectats.