Polèmiques declaracions

El Govern estudia com sancionarà l’excomissària de Pontevedra que va dir «ja els agradaria a algunes que les violés un antiavalots»

Afirma no tenir constància de l’existència de grupuscles d’extrema dreta a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat

El Govern estudia com sancionarà l’excomissària de Pontevedra que va dir «ja els agradaria a algunes que les violés un antiavalots»
2
Es llegeix en minuts

El Govern ha respost a les preguntes formulades per diputades d’Esquerra Republicana de Catalunya, sobre la destitució de la comissària provincial de Pontevedra Estíbaliz Palma, indicant que aquesta responsable policial ha sigut cessada i se li ha iniciat un expedient disciplinari, de conformitat amb el Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia. Aquest expedient es tramitarà «amb totes les garanties legals» i, una vegada que finalitzi lainstrucció, d'acord amb el que se’n determini, «es decidiran les sancions que, en el seu cas, correspongui imposar».

Palma va ser destituïda el 21 de març passat després de comentar en un acte públic que «ja els agradaria a algunes que les violés un antiavalots», unes declaracions que van aixecar una gran oposició en tots els àmbits. En aquestes declaracions també va parlar de «plaça nacional» i «republicana» en les seves anteriors destinacions com a funcionària de Policia.

La resposta del Govern a aquesta pregunta del Grup Republicà indica que qualsevol tipus de qüestió relacionada amb «conductes masclistes», però que no estigui vinculada a la matèria de violència de gènere, són objecte de les unitats d’igualtat dels organismes públics. En el cas concret de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, hi ha, d’una banda, oficines d’igualtat en els dos cossos (Policia Nacional i Guàrdia Civil) i per l'altra, una unitat d’igualtat en el mateix Ministeri d’Interior.

Finalment, assenyala que no es té constància de l’existència de grupuscles d’extrema dreta al si de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Les diputades del Grup Republicà María Carvalho i Pilar Vallugera havien preguntat al Ministeri de l’Interior si a més del cessament com a comissària provincial, s’ha obert algun altre expedient, si existeix un procediment disciplinari intern i quina sanció se li ha imposat, en cas d’haver-n’hi alguna. Les dues diputades van sol·licitar al ministeri que aclareixi «quines mesures o protocols específics s’apliquen per detectar i prevenir aquest tipus de declaracions vinculades al masclisme i a la incitació a la violència masclista a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat» i si hi ha «algun tipus de treball transversal amb el Ministeri d’Igualtat per detectar, prevenir i aturar les conductes masclistes».

Notícies relacionades

Però a més d’aquest apartat, a les dues diputades d’ERC els va preocupar un altre dels comentaris d’Estíbaliz Palma, el relatiu al seu anterior destí a Pozuelo de Alarcón. Carvalho i Vallugera van recordar que l’excomissària va assenyalar que «Pozuelo és una plaça nacional, no republicana, o sigui, era un àmbit formidable quan feies una xerrada».

Les diputades de la formació catalana van preguntar a Interior per l’abast d’aquests comentaris i «si inicia alguna acció per investigar l’existència de grupuscles d’extrema dreta al si dels cossos policials i de la Guàrdia Civil». A més, volien saber si «està previst obrir expedient per obtenir informació sobre altres possibles excessos policials».

Temes:

Pontevedra