Complex cas policial

El sospitós dels assassinats en sèrie de gais s’entrega a la policia

  • L’Ertzaintza buscava l’home, de 25 anys i amb antecedents policials, per la mort de quatre homes a Bilbao

  • El presumpte agressor quedava amb les seves víctimes a través d’una web de contactes per a gais, els drogava i els robava les targetes bancàries

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

L’home més buscat d’Euskadi s’ha entregat a la policia aquest dijous. El sospitós, un home de 25 anys i amb antecedents policials, estava considerat com el presumpte assassí en sèrie d’almenys quatre homes. El jutge ha decretat el secret de les actuacions per la qual cosa no es coneix cap dada oficial o detall sobre la investigació. Segons el Departament de Seguretat basc, el sospitós, de nacionalitat colombiana i amb diversos antecedents, s’ha presentat voluntàriament aquest dijous en dependències de l’Ertzaintza al veure la seva cara als mitjans de comunicació com el presumpte homicida, i amb la intenció de «col·laborar» en el cas. L’Ertzaintza l’ha detingut per poder interrogar-lo en el marc de les investigacions.

El presumpte assassí ha estat actuant fins ara, sempre a Bilbao, d’una manera similar en tots els casos. S’ha estat citant amb les seves víctimes –tots homes– a través d’una pàgina de contactes per a homosexuals. Un cop a casa seva, els subministrava una substància estupefaent amb què aconseguia atordir-los i fer-los confessar les dades bancàries. Comès el crim, fugia del domicili amb les targetes de crèdit i al cap de pocs dies sostreia els diners en caixers automàtics i a través de transferències.

La policia autonòmica basca li atribueix quatre morts registrades entre el setembre i l’octubre de l’any passat tot i que estudia la possibilitat que la macabra llista augmenti fins a vuit, segons informa ‘El Correo’. El sospitós, que podria haver sostret un botí de milers d’euros, té antecedents per estafes amb targetes bancàries i s’ha mogut per diverses comunitats autònomes, Madrid inclosa.

A les xarxes socials, algunes veus es mostren indignades davant la «passivitat» de la societat i els mitjans de comunicació, que, segons la seva opinió, no estan donant gaire cobertura al cas policial ja que les víctimes pertanyen a la comunitat LGTBI.

Tant Gehitu com Aldarte –dues associacions basques de gais, lesbianes i trans– no comparteixen aquesta opinió. Segons el seu parer, el succés té escassa informació oficial i és tan complex que s’ha de donar temps als agents per investigar. Les dues associacions sí que reconeixen a EL PERIÓDICO la por que el presumpte assassí en sèrie ha generat entre la comunitat homosexual basca. «És clar que fa por. S’escampa la sensació d’inseguretat perquè sembla que estem davant d’un psicokiller», explica un portaveu de Gehitu.

Fonts de Gehitu i Aldarte afegeixen que aquest escabrós i complicat cas és «la punta de l’icerbg de les agressions LGTB fòbiques», que van en augment. Per això, la seva petició a les autoritats socials i polítiques per augmentar les mesures preventives de conscienciació i sensibilització entre la població. El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTB fòbia i la comunitat gai demana que la jornada serveixi «per reflexionar sobre els drets de tots i de totes i la construcció d’una societat més justa, plural, diversa i igualitària».

Morts sense connexió

El cas del presumpte assassí en sèrie és molt complicat perquè, en un primer moment, les morts d’homes registrades a Bilbao no tenien connexió. Al no trobar res sospitós al domicili dels morts, eren considerades morts sobtades i naturals, potser imputables a problemes cardíacs no diagnosticats prèviament. Al fer l’autòpsia, els forenses tampoc van trobar res sospitós.

El cas va fer un gir de 180 graus l’octubre del 2021, quan el germà d’un home de 43 anys mort al seu domicili del casc antic de Bilbao va denunciar que, poques hores després de la seva mort, algú havia sostret els diners del seu compte bancari. L’anàlisi de sang de la víctima va confirmar la presència de GHB, un potent depressor del sistema nerviós central conegut com a ‘èxtasi líquid’. Es tracta d’una droga inodora, incolora i insípida que actua ràpidament i que es consumeix per aconseguir eufòria, desinhibició en les relacions socials i augment de la libido. No obstant, en funció de la persona que la pren i la quantitat, els efectes poden anar des de la somnolència i la confusió fins a forts mals de cap, problemes respiratoris, al·lucinacions, deliris i coma.

Fonts sanitàries expliquen que, en el mercat il·legal, aquesta droga circula en forma de líquid transparent i es consumeix per via oral generalment barrejada amb aigua i altres begudes, per la qual cosa és difícil controlar la dosi consumida. L’‘èxtasi líquid’ està relacionat amb les agressions sexuals induïdes per drogues.

Arran de la reveladora troballa del GHB al cos de l’home de 43 anys, la policia va lligar caps i va començar a sospitar que les altres tres morts prèvies d’homes registrades a Bilbao i presumptament naturals podien ser imputables a la mateixa persona.

Un supervivent

Notícies relacionades

Un altre gir important que va fer el cas va ser arran del relat d’un supervivent. El desembre del 2021 un home va denunciar a la Policia que un home amb qui va quedar a la seva casa a través d’una web de contactes el va intentar escanyar al cap de poc d’arribar al domicili. En el forcejament, la víctima va cridar i va demanar ajuda. Alertats pels crits, els veïns van trucar als serveis d’emergències. El delinqüent va fugir, però, segons informa ‘El Correo’, es va deixar al pis una motxilla amb documents i una ampolla d’‘èxtasi líquid’.

Aquest mateix diari explica que el sospitós va enviar un missatge a l’home demanant-li disculpes pel seu comportament, com si s’hagués tractat d’un acte impulsiu i no delictiu. En tot cas, la troballa de la motxilla és vital per a la investigació que està portant a terme l’Ertzaintza amb l’objectiu de capturar el presumpte assassí en sèrie, que encara s’ha de veure que sigui el fins ara principal sospitós.