Conspiracions a internet

La desinformació també es finança amb criptomonedes

Una investigació alerta que cada vegada més portals de tota mena de notícies falses, des de la covid fins a la guerra a Ucraïna, recorren a les donacions amb monedes digitals per continuar la seva activitat i garantir el seu anonimat

La desinformació també es finança amb criptomonedes

Axel Schmidt (Reuters)

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La covid-19 no existeix i la pandèmia és un pla de les elits globals per subjugar la humanitat. Aquesta és una de les moltes i variades teories de la conspiració que en els dos últims anys s’han popularitzat en diferents racons del món. La propagació d’aquestes notícies falses –marginals però d’un impacte social important– s’ha articulat a través d’un entramat de grups organitzats en pàgines web i canals en xarxes socials com Telegram. Una activitat finançada cada vegada més a través de criptomonedes.

Així ho assenyala una investigació elaborada per l’organització sense ànim de lucre EU Disinfo Lab i publicada aquest dimecres. «El criptofinançament s’està convertint en una via alternativa per obtenir fons», resa. L’estudi ha detectat fins a 17 portals web en països de la Unió Europea (UE) i als Estats Units que poden mantenir la seva activitat gràcies a les donacions que reben dels seus seguidors a través de monedes digitals, com el bitcoin, Ethereum o Cardano, cada vegada més populars.

L’estudi apunta que l’ús de criptomonedes per finançar aquestes pàgines conspiradores es pot deure principalment a tres factors. El primer és la confidencialitat i anonimat que proporciona el sistema de pagaments a través de la tecnologia Blockchain, una cosa desitjada per a alguns autors d’aquests portals. El segon és la percepció que aquestes divises són una alternativa antisistema. «L’atractiu poc convencional i fins i tot de moda de les criptomonedes reforça la identitat del grup de seguidors i la seva lluita contra el sistema que inclou la informació dominant», apunta el text, elaborat per la investigadora Ana Romero-Vicente.

El tercer factor és que les criptomonedes suposen una alternativa que permet esquivar la suposada censura de mètodes de pagament electrònics com PayPal, Stripe o Patreon. Algunes d’aquestes pàgines han virat cap a les divises virtuals al veure que tant plataformes de pagament com espais de difusió tancaven la porta als seus continguts per violar les seves normes. Al setembre, per exemple, Youtube va anunciar la prohibició dels vídeos antivacunes. Sense aquesta font de finançament operatiu, les criptomonedes estan guanyant pes.

Grans desinformadors a Espanya

Entre els portals analitzats n’hi ha dos que operen a Espanya. Un és Médicos por la Verdad, una organització internacional estesa a 10 països on aboca continguts negacionistes de la pandèmia i promociona l’ús de pseudociències. Per sufragar els costos de la seva activitat, així com el pagament de querelles i investigacions judicials, han recorregut a les donacions dels seus creients a través del mètode de pagaments electrònics PayPal, però també mitjançant tres criptomonedes. Amb el bitcoin, Ethereum i Cardano han recollit, pel que sembla, uns 14.385 euros.

El segon cas és el d’El Investigador, un portal «extremadament actiu» en la difusió de missatges antivacunes que ven la pandèmia de la covid-19 com un pla maligne orquestrat per les elits per imposar una agenda política concreta. Aquest grup, pel que sembla, ha recaptat almenys 6.058 euros a través de donacions en bitcoin i Ethereum.

No obstant, el principal cas detectat per aquest estudi es troba a Itàlia. Es tracta de Salto Quantico, una web en la llista negra dels verificadors italians per haver difós conspiracions de llarga tradició històrica com les que van sobre l’existència d’alienígenes o sobre les esteles químiques que deixen els avions, així com notícies falses anticientífiques relacionades amb el coronavirus. La pàgina ha recaptat més de 2,10 milions d’euros acceptant donacions amb 21 tipus de criptomonedes diferents.

La segueixen les alemanyes KEN FM-APOLUT i Oval Media, amb 213.431 i 57.262 euros, respectivament, i la nord-americana SOTT, amb 41.797 euros recaptats. «La majoria de les operacions s’han portat a terme en els dos últims anys», apunta la investigació. «L’esclat de la pandèmia s’ha convertit en el principal desencadenant de desinformació per a aquests llocs porqueria»

Pensament conspiranoic

Notícies relacionades

Totes les pàgines analitzades comparteixen el mateix pensament marginal conspiranoic, en què un petit grup creu haver sigut il·luminat per una veritat que es manté oculta a la immensa majoria d’una població ignorant. Aquesta lògica de resistència davant un pla orquestrat per un enemic totpoderós i malèvol és la base d’una àmplia gamma de teories sense base empírica com negar l’existència de l’Holocaust o dir que l’atemptat de l’11-S, el canvi climàtic o la covid són un muntatge. «Les raons per desinformar són moltes, des d’objectius polítics fins a purament financers, aprofitant períodes sensibles com les eleccions o les crisis internacionals per sembrar la desconfiança, desencadenar el desordre, confondre o manipular els lectors», assenyala l’informe.

Els autors matisen que el nombre limitat de casos analitzats no «ens permet treure conclusions generals sobre si les criptomonedes són una manera viable de finançar la desinformació». Així mateix, adverteixen que aquest mètode pot anar en augment i que, amb això, serà cada vegada més necessari fiscalitzar com operen aquests grups.