Successos

VÍDEO: L’alcalde de Caldes de Malavella intenta fer fora okupes de la seva propietat amb una destral

L’oposició demana la dimissió de Salvador Balliu, de Junts, estupefacta per unes imatges que han corregut com la pólvora al municipi de la comarca de la Selva

El regidor admet que es va equivocar, però assegura que es va espantar perquè es pensava que la casa era buida i que van sortir a rebre’l «amb pals»

VÍDEO: L’alcalde de Caldes de Malavella intenta fer fora okupes de la seva propietat amb una destral
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, va intentar durant la Setmana Santa fer fora uns okupes que es van instal·lar en una vivenda de la seva propietat, ubicada en una urbanització del municipi. Va voler expulsar-los amb una destral a la mà amb la intenció d’atacar-los quan es va adonar que havien tret un mòbil per gravar-lo. En aquesta seqüència, que ha corregut com la pólvora pel poble, se sent com Balliu repeteix als okupes: «¡A les dues!» –suposadament l’hora límit que tenien per marxar de la seva propietat– i també ocultar que és l’amo de la casa: «A mi m’han pagat perquè us faci fora», els diu. 

Al vídeo es veu un dels okupes assegut davant ell, a terra. I se sent com la persona que grava li demana que s’aturi. La reacció de Balliu, que també és el president del Consell Comarcal de la Selva –governa tant al consistori com al consell amb el suport del PSC–, ha deixat estupefacta l’oposició, que demana la seva dimissió. I ha consensuat aquest text: «Creiem que és inadmissible l’actuació de l’alcalde. Ningú pot fer justícia pel seu compte i menys un càrrec públic. Aquesta tarda ens reunirem els grups que exercim l’oposició a l’ajuntament [Som Caldes, ERC i En Comú Podem] per debatre les accions a emprendre. Creiem que no hi ha justificació possible i que el senyor Balliu ha de dimitir immediatament. No podem entendre que Junts no s’hagi posicionat clarament en contra d’aquesta actuació i lamentem que s’hagin conegut aquests fets tan greus a través de les xarxes socials».

Caldes té, com altres localitats de la zona, problemes amb les ocupacions. Sobretot a les urbanitzacions. Balliu s’havia mostrat combatiu contra la proliferació de plantacions de marihuana, amagades darrere d’algunes d’aquestes ocupacions. I a la població va impulsar un protocol, no exempt de polèmica, per actuar-hi en contra. Un protocol que ara, remarca l’oposició, s’ha saltat quan una de les seves propietats s’ha vist afectada.

La versió del regidor

Notícies relacionades

En declaracions a aquest diari, Balliu ha explicat que la Policia Municipal li va notificar l’ocupació mentre es trobava fora de viatge. Que quan va tornar, el dia 17, va acudir-hi amb els agents i va veure la propietat era buida, però va detectar que n’havien canviat els panys. «Hi vaig tornar el dilluns 18, sol, amb candaus per tancar la casa perquè em pensava que no hi havia ningú», assegura. «Però llavors va sortir una dona amb un gos gran i després dos joves que portaven pals», prossegueix. «Em vaig espantar, així que vaig anar a la furgoneta, on tinc eines de camp, i vaig agafar la destral. Vaig actuar malament, però va ser perquè vaig actuar en calent», admet. 

Balliu ha convocat demà els portaveus de la resta de partits per explicar-los els fets.

Temes:

Okupes