Crisi del coronavirus

Una dona espanyola, primer cas al món de reinfecció per covid-19 en menys de tres setmanes

La dona, una treballadora de la salut, va donar positiu per primera vegada el 20 de desembre del 2021 i només 20 dies després de la primera prova positiva va desenvolupar tos i febre i es va sentir malament en general

Una dona espanyola, primer cas al món de reinfecció per covid-19 en menys de tres setmanes
2
Es llegeix en minuts

Un dona espanyola de 31 anys que va contraure covid-19 dues vegades en menys de tres setmanes s’ha convertit en el primer cas documentant amb la bretxa temporal més curta coneguda entre infeccions, segons es desprèn d’un informe que es presentarà al Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID) d’aquest any a Lisboa, Portugal, entre el 23 i 26 d’abril.

Haver superat la covid-19 i estar vacunat no és garantia de no tenir una nova infecció, i segons aquest informe pot passar abans del que s’esperava. Concretament en 20 dies. Va ser el temps que aquesta espanyola va passar de contraure la variant delta a infectar-se per òmicron.

La dona, una treballadora de la salut, va donar positiu per primera vegada el 20 de desembre del 2021, en una prova de PCR durant l’avaluació del personal en el seu lloc de treball. Estava completament vacunada i havia rebut una vacuna de reforç 12 dies abans. La pacient, que no va desenvolupar cap símptoma, es va aïllar durant 10 dies abans de tornar a la feina.

El 10 de gener del 2022, només 20 dies després de la primera prova positiva, va desenvolupar tos i febre i es va sentir malament en general, i es va fer una altra prova de PCR, que també va ser positiva. La seqüenciació del genoma complet va mostrar que la pacient havia sigut infectada per dos soques diferents de SARS-CoV-2. La seva primera infecció, al desembre, va ser amb la variant delta. La segona, al gener, va ser amb la variant òmicron.

La variant òmicron havia sigut identificada com una variant preocupant per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) poc més d’un mes abans, el 26 de novembre del 2021. La soca, que es va convertir en la variant dominant a tot el món, és molt més infecciosa que la delta i pot evadir la immunitat d’infeccions passades i de vacunes.

Notícies relacionades

«Aquest cas destaca el potencial de la variant òmicron per evadir la immunitat prèvia adquirida ja sigui per una infecció natural amb altres variants o per vacunes. En altres paraules, les persones que han tingut covid-19 no poden assumir que estan protegides contra la reinfecció, fins i tot si han sigut vacunades per complet», assenyala la doctora Gemma Recio, de l’Institut Català de Salut, a Tarragona, una de les autores de l’estudi.

«No obstant, tant la infecció prèvia amb altres variants com la vacunació semblen protegir parcialment contra la malaltia greu i l’hospitalització en persones amb òmicron. Aquest cas també remarca la necessitat de fer vigilància genòmica de virus en infeccions en els qui estan completament vacunats i en reinfeccions. Tal monitoratge ajudarà a detectar variants amb la capacitat d’evadir parcialment la resposta immune», conclou.

Temes:

Coronavirus