Medi ambient
El Congrés aplana el camí perquè el mar Menor adquireixi els seus propis drets
El Parlament aprova tramitar com a llei la personalitat jurídica de la llacuna salada amb el recolzament de tots els grups polítics llevat de Vox

La iniciativa legislativa popular per dotar de personalitat jurídica el mar Menor ha arribat al Ple del Congrés dels Diputats en una sessió atípica per als diputats espanyols. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, intervenia de forma telemàtica per reclamar una implicació més gran d’Espanya en la defensa del seu país davant l’atac militar de Rússia mentre que, una mica més tard, el diputat que substituïa al dimitit Pablo Casado, expresident del Partit Popular, en el Congrés jurava el seu càrrec al córrer la llista en la formació conservadora. En aquesta ocasió, com a primer punt de l’ordre del dia l’ILP de la llacuna arribava al Parlament perquè els diputats decidissin si es tramita com a llei o es rebutja el seu text.
Després d’una primera bateria d’intervencions de tots els grups parlamentaris implicats a afinar la carta de drets de la llacuna, el Congrés seguia amb la resta de propostes a l’espera de la votació final al final de la sessió. Finalment, l’hemicicle ha atorgat la seva confiança a la proposta amb 274 vots a favor, 53 en contra i sis abstencions. Després de la lectura del resultat per part de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, els grups dels partits han arrencat un sonor aplaudiment.
Al carrer es congregaven gairebé un centenar de defensors de la llacuna que amb càntics i lemes van recolzar l’ILP tota la tarda. L’ocasió ho mereixia ja que aprovar aquesta llei implicarà reconèixer per primera vegada a Europa que un ecosistema tingui drets propis, cosa que obligarà a modificar la legislació espanyola per donar encaix a aquesta protecció jurídica. Per vigilar el compliment d’aquests drets, la llacuna tindria una tutoria i una representació legal exercides per les administracions públiques amb el recolzament dels veïns dels municipis riberencs, així com una comissió de seguiment i un comitè científic.
Tots menys Vox van deixar patent des del principi una intenció de vot positiva en aquesta presa en consideració, un acte al qual ha acudit la promotora de la iniciativa i professora de Filosofia del Dret de la Universitat de Múrcia, Teresa Vicente, acompanyada d’altres membres de la plataforma que va impulsar l’ILP. Després de ser ratificat, el document tornarà a la Comissió de Transició Ecològica perquè els seus membres presentin esmenes. Si res surt malament, i el calendari del Congrés respecta el ritme de treball dels parlamentaris, a la tardor aquests drets podrien estar redactats de forma definitiva.
Fang polític
El debat a l’hemicicle no comptava amb la intervenció dels promotors i sí dels que des del vessant polític de la iniciativa s’han compromès a recolzar-la. Tot i així, aquest debat ha quedat reduït a una sèrie de desqualificacions des de Vox a la iniciativa i un encreuament d’acusacions entre el Partit Socialista i el Partit Popular, sense que cap grup aclarís del tot a la Cambra baixa en què consistirà aquesta nova llei que treu ja en l’ordenament jurídic espanyol.
Notícies relacionadesEl socialista murcià José Luis Soto era el primer a obrir les intervencions enaltint una iniciativa que emanava de la societat sense cap recolzament i que ha crescut fins a convertir-se en un moviment social: «Estem davant una cosa inèdita a Espanya». Però era el parlamentari Luis Gestoso, de Vox, que posava la veu discordant.
El també murcià va bolcar desqualificatius sobre la proposta com ‘atemptat contra la democràcia’, ‘experiment bolxevic’, o ‘xiringuito’, mentre deixava clar que per a futurs pactes de govern a la Regió de Múrcia, un missatge directe al PP, seria necessari derogar la llei del mar Menor i aplicar una sèrie de mesures, algunes de qüestionades per la ciència, com obrir les goles, construir una franja perimetral entorn del mar Menor, un pla per gestionar la salmorra dels agricultors després d’obtenir aigua de l’aqüífer o desviar les rambles al Mediterrani.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Busseig i ‘snorkel’ a Catalunya: 12 animals i plantes que pots veure al litoral català
- químic del csic Antonio Granell: «Ens venen aigua empaquetada en forma de tomàquet»
- Si hi ha avanç electoral Junts no descarta pactar amb el PP, però avisa Feijóo que imposarà les mateixes condicions que Sánchez
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique, després de la pallissa del PSG al Madrid: «Tinc el mòbil ple de missatges culers»
- Jonathan Nott, nou director musical del Liceu