Marea blanca

Centenars de persones es manifesten a Barcelona per la sanitat pública

Ciutadans i sanitaris s’han unit per demanar més inversió i un sistema 100% públic

Centenars de persones es manifesten a Barcelona per la sanitat pública

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge, centenars de persones s’han manifestat a Barcelona per reclamar més inversió en sanitat i un sistema 100% públic. La protesta ha començat amb dues columnes separades –una d’usuaris i una altra de professionals– que han sortit de la ronda de Sant Pere i de la plaça Universitat, respectivament, per acabar trobant-se a la plaça de Catalunya.

Els protestants reclamen arribar al 25% d’inversió en atenció primària, millorar les condicions laborals, revertir les retallades que es van fer fa una dècada i recuperar tot el que s’ha perdut per la pandèmia. «Volem el 25%» i «Sense nosaltres no hi ha salut» són algunes de les proclames que s’han escoltat entre els manifestants.

La protesta l’ha impulsat Marea Blanca, i s’hi han adherit sindicats com CCOO, UGT, CGT, CATAC, la Intersindical i USOC. La protesta s’ha fet en el marc de la Setmana Europea contra la Comercialització de la Salut i quan falten pocs dies pel Dia Mundial de la Salut, que se celebra cada 7 d’abril.

Falta de recursos

Al final de la concentració s’ha llegit el manifest «La salut no era això», que denuncia un sistema «precari, amb llargues llistes d’espera i un personal esgotat per les males condicions laborals» en què, a més, hi ha «recursos públics que es destinen a serveis privatitzats de baixa qualitat».

El membre de la coordinadora de Marea Blanca, Antonio López, ha apuntat que també hi ha una manca de professionals i que molts tenen ràtios molt altes, de fins a 16 pacients per infermer, quan l’Organització Mundial de la Salut recomana que en siguin sis.

Demanen també revertir les privatitzacions, no renovar les concessions que finalitzin contracte i que les administracions públiques en recuperin la gestió. La portaveu de CATAC, Marina Roig, ha acusat el Departament de Salut d’«aprofitar» la pandèmia per fer un canvi de model sanitari. Ha afirmat que tant a Catalunya com a Espanya s’ha impulsat la privatització del sector amb un missatge d’agraïment pel servei que dona i ha reclamat que hauria de ser el contrari: «El Govern ha de treballar per defensar la sanitat pública i l’accés de tots els usuaris».

Manel Àvia, de CCOO, ha advertit que estaran pendents que en tots els centres es compleixi l’acord de la reforma laboral per acabar amb la temporalitat del personal. Els sindicats apunten que hi ha un 60% de contractes temporals al sector i amb unes plantilles «malaltes». Des d’UGT, Encarna Fernández ha reclamat al Govern més inversió en sanitat. «Ens hem quedat els últims d’Espanya», ha lamentat.

Elio Conesa, de Sanitat Baix Llobregat, tem que la reforma laboral no millori les condicions del personal sanitari. I ha reclamat bones condicions per a tots els treballadors: «des de netejadors dels hospitals, fins als serveis de bugaderia, zeladors i metges». Per a Moisés Ribas, d’USOC, és necessari posar la gent en el centre, en lloc de prioritzar «un tema econòmic».

Notícies relacionades

Així mateix, els col·lectius reclamen més transparència i més rendició de comptes per part de Salut al Parlament i de cara a la ciutadania. En aquest sentit, proposen la creació de consells de salut territorials. Una altra de les peticions és un pla integral de salut mental.

800.000 persones en llista d’espera

La concentració ha servit també per reiterar una petició històrica, com és la reversió de les llistes d’espera, especialment després de la pandèmia. López ha apuntat que a Catalunya hi ha unes 800.000 persones que esperen una intervenció quirúrgica, una prova diagnòstica o una visita amb l’especialista. «És una brutalitat», ha dit. Per això, ha exigit al Govern que si no disposa de prou recursos, els negociï amb el Govern central, però ha afirmat que és urgent que hi hagi una injecció de diners per resoldre aquesta situació.