Calendari de vacunació

Els nens d’entre 6 mesos i 5 anys es vacunaran per primera vegada contra la grip

L’Associació Espanyola de Pediatria segueix les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut a l’incorporar aquesta vacuna al calendari infantil perquè considera que els nens són un dels principals transmissors humans de la grip

Els nens d’entre 6 mesos i 5 anys es vacunaran per primera vegada contra la grip
2
Es llegeix en minuts

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha incorporat aquest any, per primera vegada, la vacunació contra la grip en nens d’entre 6 mesos i 5 anys al calendari infantil, segons ha anunciat aquest divendres a Lleó el coordinador del Comitè Assessor de Vacunes (CAV) d’aquesta entitat, Francisco Álvarez.

En una roda de premsa en el marc de les XII Jornades de Vacunació de l’AEP, que se celebren a Lleó, Álvarez ha afirmat que hi ha raons per incloure la vacunació antigripal al calendari infantil i que, per tant, es revisaran les recomanacions que va emetre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el mes de gener perquè Espanya assoleixi l’objectiu d’un calendari de vacunació infantil únic i de màxims.

Ha destacat que precisament aquest any, per primera vegada, s’ha incorporat la vacunació de la grip en nens de 6 a 59 mesos, tal com proposen l’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès), al proporcionar al nen protecció individual davant la infecció gripal i afavorir la protecció familiar i comunitària.

«Els nens figuren entre els principals transmissors humans dels virus de la influença, causant de la grip, i els estudis mostren que la vacunació dels nens redueix la incidència d’infeccions greus pel virus de la influença en les persones grans», ha remarcat el doctor Álvarez.

Grups de risc davant la grip

Ha indicat que els pediatres experts en vacunes esperen que Salut Pública consideri els nens de menys de cinc anys com a grup de risc davant la grip i s’inclogui la seva vacunació al calendari finançat en les pròximes campanyes estacionals.

A més, ha recalcat que l’OMS estima que les epidèmies anuals de grip provoquen al voltant de mil milions d’infeccions, entre tres i cinc milions de casos de malaltia greu i entre 300.000 i 500.000 morts a tot el món.

I tot això malgrat que la grip és una infecció per a la qual hi ha una vacuna, i per això ha incidit en el fet que el desenvolupament de noves vacunes contra el virus de la influença és un dels temes estrella d’aquestes jornades.

Aquesta edició compta amb la presència de destacats experts internacionals, com Adolfo García Sastre, director de l’Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l’Escola de Medicina Icahn, de l’Hospital del Mont Sinaí de Nova York (EUA), que des de fa anys treballa en una vacuna universal contra la grip que brindi protecció davant diferents soques del virus.

García Sastre ha declarat que la realitat és que l’eficàcia de la vacuna de la grip no és òptima per diferents raons, ja que els virus influença tenen una gran capacitat per canviar i generar soques i variants diferents en poc temps».

Les vacunes contra la grip es formulen cada any perquè coincideixin amb les soques circulants del virus en aquell moment. Quan es produeixen desajustos entre la formulació vacunal i la soca del virus circulant, l’eficàcia de la vacuna disminueix molt», ha explicat.

Notícies relacionades

Ha emfatitzat la importància per a la salut pública de la grip, malgrat que, en els dos últims anys, com a conseqüència de les mesures de protecció davant el virus de la covid (mascaretes, distància social, tancament d’escoles...), la seva incidència s’ha reduït.

«El virus SARS-CoV-2 ha provocat fins ara sis milions de morts a tot el món, però el de la grip provoca cinc milions de morts en 10 anys», ha acabat.