Medi ambient

Una ecoplanta de Tarragona revolucionarà la gestió de residus urbans a la UE, segons Brussel·les

La Comissió Europea i les empreses participants en el projecte firmen el conveni de subvenció que els donarà accés a 106 milions del Fons d’Innovació de la UE

Una ecoplanta de Tarragona revolucionarà la gestió de residus urbans a la UE, segons Brussel·les
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els primers set grans projectes europeus que la Comissió Europea finançarà amb càrrec al Fons d’Innovació de la UE, alimentat amb ingressos del règim de comerç de drets d’emissions de CO2 i destinat a incentivar la transició climàtica europea, ja tenen la firma de Brussel·les. Entre els elegits –dels més de 300 presentats– figura una ecoplanta ubicada al complex petroquímic d’El Morell, a prop del port de Tarragona, que revolucionarà, segons l’Executiu comunitari, la gestió dels residus sòlids urbans utilitzant materials no reciclables que habitualment acabarien als abocadors. La planta, en què participen Repsol, Suez i la canadenca Enerkem, rebrà un total de 106 milions d’euros del fons europeu.

«Hi ha hagut molts bons projectes que no han arribat, així que felicitats», ha reconegut la directora general adjunta de clima de la Comissió Europea, Clara de la Torre, durant un acte celebrat aquest divendres a Brussel·les en què han participat representants del consorci d’empreses participants i autoritats regionals. De la Torre ha destacat del projecte, un dels set escollits, la seva compatibilitat amb els objectius de circularitat de la UE, la naturalesa local, la replicabilitat perquè és un projecte «que pot ser replicat en altres regions» i el fet que és «un exemple excel·lent d’innovació».

L’objectiu és que la nova planta estigui operativa en el tercer trimestre del 2026 i que es converteixi a partir de llavors en un referent en la recuperació de materials i en la reducció de l’ús de matèries primeres verges. La tecnologia de gasificació utilitzada permetrà tractar residus de baixa qualitat, barrejats i contaminats, i per això podrà acceptar una àmplia gamma de matèries primeres que processarà i convertirà en un gas sintètic que, netejat, es podria utilitzar per produir molts productes químics. 

La intenció dels promotors del projecte és que la planta produeixi 237 kt/any de metanol, recuperi el 70% del carboni present als materials no reciclables i redueixi 3,4 milions de tones de CO2 d’emissions de gasos amb efecte hivernacle durant els 10 primers anys de funcionament. El consorci del projecte ha seleccionat el metanol com a producte inicial perquè es pot introduir en un procés de refinament in situ, cosa que permetrà a l’empresa reaccionar davant la demanda del mercat de productes refinats específics, alternatius als altres fòssils convencionals.

Projectes de cinc països

Notícies relacionades

A més del projecte català, Brussel·les, en aquesta primera fornada de projectes, també n’ha seleccionat dos més situats a Suècia, un a Bèlgica, un a França i un últim a Itàlia als quals destinarà 1.100 milions. En conjunt permetrà reduir en més de 76 milions de tones de CO2les emissions durant els primers 10 anys de funcionaments. Tots utilitzaran tecnologies innovadores amb baixes emissions de carboni a escala industrial en sectors clau com l’hidrogen, l’acer, els productes químics, el ciment, l’energia solar, els biocombustibles i la captura i l’emmagatzematge de carboni. 

«Es tracta d’una inversió intel·ligent en la descarbonització i la resiliència de la nostra economia i una inversió que impulsa la posició de la nostra indústria com a líders mundials en tecnologies netes, crea llocs de treball locals i contribueix a accelerar la nostra transició ecològica», ha destacat el vicepresident executiu de la Comissió, Frans Timmermans. «Aquests projectes representen solucions molt innovadores en els seus sectors que haurien d’aplanar el camí perquè d’altres segueixin pel mateix», ha afegit Dirk Beckers, director de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA) i present en la firma de l’acord.