Aliments

El pa comú tindrà un límit màxim de sal

La nova norma, aplicable a partir d’aquest divendres, contribuirà de forma decisiva a reduir la ingesta de sal de la població

El pa comú tindrà un límit màxim de sal
2
Es llegeix en minuts

Aquest divendres, 1 d’abril, entra en vigor la nova norma de qualitat del pa per la qual serà obligatori un límit màxim de contingut de sal al pa comú, cosa que contribuirà de forma decisiva a reduir la ingesta de sal de la població.

En concret, s’estableix un límit màxim de contingut en sal permès al pa comú, com a producte acabat, d’1,31 grams per 100 grams de pa (13,1 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,52 g de sodi per 100 g de pa) si s’analitza mitjançant determinació de clorurs o d’1,66 grams de sal per 100 grams de pa (16,6 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,66 g de sodi per 100 g de pa) si s’analitza mitjançant determinació de sodi total.

I és que el pa constitueix una de les fonts més importants d’aportació de sal (19% del total del sodi ingerit), seguida del pernil, l’embotit i les carns freda. En els nens, són aquests mateixos aliments els responsables més grans de la ingesta de sodi, si bé el pa passa a ocupar un segon lloc.

Més estrictes amb el pa integral

Així mateix, la normativa contempla requisits més estrictes per considerar un pa integral, exigint que el 100% de la farina feta servir sigui integral. Per a aquells pans integrals o d’altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s’haurà d’indicar el percentatge de farina en l’etiquetatge.

També amplia la definició de ‘pa comú’ incloent-hi pans elaborats amb farines integrals o que incorporen segó de cereals, el consum del qual és altament recomanat perquè aporta més qualitat nutricional per la seva elevada aportació de fibra.

Una altra de les novetats consisteix a concretar la definició de ‘massa mare’, que es preserva a un tipus d’elaboració que limita l’ús de llevats industrials, i s’estableixen els requisits per utilitzar la denominació ‘elaborat amb massa mare’.

Elaboració artesana

Notícies relacionades

També es defineix l’elaboració artesana del pa, en què ha de prioritzar el factor humà davant el mecànic, i els requisits que s’han de complir per poder incloure aquesta menció en l’etiquetatge dels productes. En el cas de pa d’altres cereals, també s’hi inclouen requisits més estrictes, i s’estableix per exemple per al pa de sègol que sigui elaborat només amb aquest tipus de farina. També es defineix el pa multicereal.

Finalment, es garanteix un alt nivell de qualitat dels productes i millora la informació que reben els consumidors, a l’aclarir les denominacions de venda, així com la resta d’informació voluntària que poden utilitzar els operadors.