Aliments
El pa comú tindrà un límit màxim de sal
La nova norma, aplicable a partir d’aquest divendres, contribuirà de forma decisiva a reduir la ingesta de sal de la població
Aquest divendres, 1 d’abril, entra en vigor la nova norma de qualitat del pa per la qual serà obligatori un límit màxim de contingut de sal al pa comú, cosa que contribuirà de forma decisiva a reduir la ingesta de sal de la població.
En concret, s’estableix un límit màxim de contingut en sal permès al pa comú, com a producte acabat, d’1,31 grams per 100 grams de pa (13,1 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,52 g de sodi per 100 g de pa) si s’analitza mitjançant determinació de clorurs o d’1,66 grams de sal per 100 grams de pa (16,6 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,66 g de sodi per 100 g de pa) si s’analitza mitjançant determinació de sodi total.
I és que el pa constitueix una de les fonts més importants d’aportació de sal (19% del total del sodi ingerit), seguida del pernil, l’embotit i les carns freda. En els nens, són aquests mateixos aliments els responsables més grans de la ingesta de sodi, si bé el pa passa a ocupar un segon lloc.
Més estrictes amb el pa integral
Així mateix, la normativa contempla requisits més estrictes per considerar un pa integral, exigint que el 100% de la farina feta servir sigui integral. Per a aquells pans integrals o d’altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s’haurà d’indicar el percentatge de farina en l’etiquetatge.
També amplia la definició de ‘pa comú’ incloent-hi pans elaborats amb farines integrals o que incorporen segó de cereals, el consum del qual és altament recomanat perquè aporta més qualitat nutricional per la seva elevada aportació de fibra.
Una altra de les novetats consisteix a concretar la definició de ‘massa mare’, que es preserva a un tipus d’elaboració que limita l’ús de llevats industrials, i s’estableixen els requisits per utilitzar la denominació ‘elaborat amb massa mare’.
Elaboració artesana
Notícies relacionadesTambé es defineix l’elaboració artesana del pa, en què ha de prioritzar el factor humà davant el mecànic, i els requisits que s’han de complir per poder incloure aquesta menció en l’etiquetatge dels productes. En el cas de pa d’altres cereals, també s’hi inclouen requisits més estrictes, i s’estableix per exemple per al pa de sègol que sigui elaborat només amb aquest tipus de farina. També es defineix el pa multicereal.
Finalment, es garanteix un alt nivell de qualitat dels productes i millora la informació que reben els consumidors, a l’aclarir les denominacions de venda, així com la resta d’informació voluntària que poden utilitzar els operadors.
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Canvi climàtic Joan Roig dimiteix com a alcalde d’Alcanar a ‘Salvados’: «Ens ve una cosa molt greu, molt greu»
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Crisi ramadera Catalunya dona per finalitzada la crisi ramadera de la dermatosi nodular, que va obligar a sacrificar unes 3.000 vaques
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'editorial de Cristina Villanueva: Quan la corda es trenca
- Cine ‘Romería’, ‘Sirat’ i ‘Sorda’, favorites dels premis Gaudí
- Crisi ramadera Els casos de pesta porcina s’eleven a 26 senglars després de la confirmació de 10 nous positius
- Previsió meteorològica Tot el litoral i prelitoral català, en avís groc davant les intenses pluges previstes per a aquest dimarts
