Aliments
El pa comú tindrà un límit màxim de sal
La nova norma, aplicable a partir d’aquest divendres, contribuirà de forma decisiva a reduir la ingesta de sal de la població
![El pa comú tindrà un límit màxim de sal El pa comú tindrà un límit màxim de sal](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/ecf5cded-b891-4aa8-aa6a-58b27574c59f_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Aquest divendres, 1 d’abril, entra en vigor la nova norma de qualitat del pa per la qual serà obligatori un límit màxim de contingut de sal al pa comú, cosa que contribuirà de forma decisiva a reduir la ingesta de sal de la població.
En concret, s’estableix un límit màxim de contingut en sal permès al pa comú, com a producte acabat, d’1,31 grams per 100 grams de pa (13,1 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,52 g de sodi per 100 g de pa) si s’analitza mitjançant determinació de clorurs o d’1,66 grams de sal per 100 grams de pa (16,6 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,66 g de sodi per 100 g de pa) si s’analitza mitjançant determinació de sodi total.
I és que el pa constitueix una de les fonts més importants d’aportació de sal (19% del total del sodi ingerit), seguida del pernil, l’embotit i les carns freda. En els nens, són aquests mateixos aliments els responsables més grans de la ingesta de sodi, si bé el pa passa a ocupar un segon lloc.
Més estrictes amb el pa integral
Així mateix, la normativa contempla requisits més estrictes per considerar un pa integral, exigint que el 100% de la farina feta servir sigui integral. Per a aquells pans integrals o d’altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s’haurà d’indicar el percentatge de farina en l’etiquetatge.
També amplia la definició de ‘pa comú’ incloent-hi pans elaborats amb farines integrals o que incorporen segó de cereals, el consum del qual és altament recomanat perquè aporta més qualitat nutricional per la seva elevada aportació de fibra.
Una altra de les novetats consisteix a concretar la definició de ‘massa mare’, que es preserva a un tipus d’elaboració que limita l’ús de llevats industrials, i s’estableixen els requisits per utilitzar la denominació ‘elaborat amb massa mare’.
Elaboració artesana
Notícies relacionadesTambé es defineix l’elaboració artesana del pa, en què ha de prioritzar el factor humà davant el mecànic, i els requisits que s’han de complir per poder incloure aquesta menció en l’etiquetatge dels productes. En el cas de pa d’altres cereals, també s’hi inclouen requisits més estrictes, i s’estableix per exemple per al pa de sègol que sigui elaborat només amb aquest tipus de farina. També es defineix el pa multicereal.
Finalment, es garanteix un alt nivell de qualitat dels productes i millora la informació que reben els consumidors, a l’aclarir les denominacions de venda, així com la resta d’informació voluntària que poden utilitzar els operadors.
- Augment de la quantitat Plaga de paparres a Catalunya: aquestes són les zones afectades
- Aquest exjugador del Reial Madrid demana el divorci després de descobrir que els seus dos fills són d’un amant
- OPEN D’AUSTRÀLIA Djokovic compleix la seva amenaça i es retira davant Zverev entre esbroncades: «Pot haver sigut l’últim»
- Les noves tarifes de transport a BCN no s’aplicaran fins al febrer
- Investigació oberta Denunciat un professor del col·legi Viaró de Sant Cugat per presumptes abusos sexuals a alumnes
- Compromís de legislatura El Congrés ja permet registrar iniciatives només en català
- Visita a Fitur Sánchez demana a Junts recapacitar i avalar l’escut social íntegre
- El model territorial Illa atrau Clavijo al finançament singular sense sortir del règim comú
- Crisi al país sud-americà Decretat l’estat de commoció interior al nord de Colòmbia
- El conflicte del Pròxim Orient Les tropes israelianes es queden en territori libanès un mes més del que havien pactat