Conflicte laboral
Embolic a la Catedral de Burgos: UGT denuncia el Cabildo per «fustigació» als seus treballadors
UGT denuncia una situació de «degradació de les condicions laborals» des de «l’autoritarisme» que ha portat els empleats a «demanar ajudar» i anunciar que iniciaran mobilitzacions

Maror laboral a la Catedral de Burgos, on 15 del total de 22 treballadors de turisme estan en erto des que va començar la pandèmia, el març del 2020. Ara, segons revela Luis Gutiérrez, secretari d’organització de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum (FeSMC) d’UGT a la ciutat castellana, el Cabildo vol estendre aquest expedient de regulació d’ocupació fins al gener del 2023. Els treballadors amenacen amb mobilitzacions –contemplen jornades de vaga– i, a més, denuncien «fustigació» per part del Cabildo d’un dels màxims exponents de l’art gòtic a Europa.
Així ho explica Gutiérrez mentre descriu una situació de «degradació de les condicions laborals» dels treballadors –amb una mitjana de permanència de 15 anys en els seus llocs de treball– que, detalla, es va arrossegant fonamentalment des de fa uns dos anys, amb l’arribada d’una nova gerència al temple. El Cabildo, indica el representant sindical, és el titular de l’explotació turística de la Catedral.
Els treballadors han decidit mobilitzar-se per fer pública una situació que, segons UGT, s’ha anat degradant en els dos últims anys.
Gutiérrez indica que els empleats fa dos anys que estan en erto (acaba el 31 de març) i ara els han plantejat un nou expedient des de l’1 d’abril fins al gener del 2023, que afecta 15 de les 22 persones que treballen en el departament de turisme del temple. Un perfil d’empleats, explica, «no especialment reivindicatiu» però que han decidit mobilitzar-se per fer pública la seva situació. «S’han vist abocats a demanar ajuda perquè en aquests dos últims anys les relacions laborals s’han deteriorat moltíssim», afegeix.
Degradació de les condicions laborals
El representant d’UGT assegura que, durant aquest temps, el Cabildo ha continuat «amb la seva fustigació als treballadors» que «ha esdevingut una degradació de les condicions laborals des de la ineficiència i l’autoritarisme, amb contínues situacions lesives a gran part dels treballadors que no aguanten més». Fins al punt, explica, que «tinc recollits testimonis de 12 dels 15 treballadors en els quals ens narren diferents situacions» sobre aquesta «fustigació».
El sindicat denuncia que els treballadors viuen «jornades estressants i situacions d’abús d’autoritat i fustigació».
Els empleats estaven en erto, com s’ha dit, des de l’inici de la pandèmia. Després del confinament i les diferents restriccions per covid, la Catedral es va obrir novament al turisme el maig del 2021 i va ser a partir del juny quan es va recuperar certa normalitat en aquestes visites.
Malgrat coincidir amb un període «de gran afluència» de visites a causa del VIII Centenari de la joia del gòtic europeu, els treballadors, segons el representant sindical, «han anat suportant canvis d’horari comunicats sense l’antelació prèvia, jornades estressants amb menys treballadors dels habituals i necessaris fins aleshores, sense condicions decents de neteja, amb menyspreu del dret a la desconnexió i situacions d’abús d’autoritat i fustigació».
Intents de mediació
Des que va començar el conflicte, afegeix Gutiérrez, com a sindicat van intentar «una mediació». Coincideix que ell mateix, a més de representant d’UGT, és el coordinador del departament de Formació Sociopolítica de l’Arxidiòcesi de Burgos. «Vaig intentar mediacions, que es corregís la situació. Com que no va ser així, al setembre vaig fer un requeriment a la inspecció de treball. Ens van contestar al novembre amb uns quants requeriments a l’empresa, que ha incomplert. Per això, hem iniciat un expedient sancionador de l’incompliment i d’allà, l’anunci d’iniciar mobilitzacions» que contemplen la possibilitat de diverses jornades de vaga. Unes mesures que es van aprovar en assemblea de treballadors, la setmana passada, «per aclaparadora majoria».
El 20 de juliol del 2021 es va complir el 800 aniversari de la col·locació de la primera pedra a la Catedral de Burgos.
Luis Gutiérrez critica que, a propòsit del VIII Centenari de la Catedral, el mateix Cabildo va fer públics «els històrics beneficis aconseguits». No obstant, i malgrat aquests beneficis, ara el Cabildo vol iniciar un altre erto, que el sindicat no ha avalat i que és «lesiu per als treballadors, per als visitants de la Catedral i fins i tot per a tots nosaltres que com a societat hem de continuar carregant amb les despeses dels qui deixen molt de costat la doctrina social de l’Església, la més mínima moralitat i el deure d’exemplaritat envers els cristians i la societat en el seu conjunt».
El 20 de juliol del 2021 es va complir el 800 aniversari de la col·locació de la primera pedra a la Catedral de Burgos. En aquesta data va néixer la Fundació VIII Centenari del temple burgalès per desenvolupar diversos projectes de caràcter cultural i social –exposicions, concerts o conferències–, a fi de celebrar els vuit segles d’història del temple.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Cistitis i infeccions a l’estiu: per què el banyador mullat pot ser un risc i com evitar-ho
- Compareixença per la corrupció al PSOE Illa rebutja qualsevol vinculació amb el cas Cerdán i promet una nova llei d'alertadors per a aquest any
- MALALTIES Llum verda a l’ajuda directa per garantir cures professionals 24 hores pacients amb ELA en fase avançada
- Tribunals Un jutge ordena desnonar el pis de la Fundació Montserrat Caballé per impagament del lloguer
- Reconeixement La Unesco selecciona Barcelona com a capital mundial de l’arquitectura per al 2026