Origen de l’Univers

«Intentarem veure quants planetes s’assemblen al nostre»

L’astrofísica espanyola de la NASA, Begoña Vila Costas, ha participat en el projecte del telescopi James Webb, dissenyat per donar llum sobre l’origen de l’univers

«Intentarem veure quants planetes s’assemblen al nostre»
2
Es llegeix en minuts

Va ser llançat el 25 de desembre a milió i mig de quilòmetres de la terra mitjançant el coet Ariane 5 i ha sigut ara quan el telescopi acaba d’oferir la seva primera imatge. Tota una fita per a l’equip de Begoña Vila Costas que fa anys que treballa en el centre espacial Goddard de la NASA, a Maryland, per llançar-lo a l’espai.

«Aquest telescopi es va dissenyar per mirar els primers objectes que es van formar a l’univers i mirar on es formen les estrelles i planetes», explica la científica gallega per a Woman Business. I això requereix una longitud d’ona especial, l’infraroig. «Per poder observar tots aquests objectes tan febles has de refredar el telescopi perquè l’única calor que es vegi sigui la d’aquests objectes que intentes mirar», comenta. 

I precisament, allà entra en joc un dels components més delicats i complexos d’aquest projecte, el para-sol. Una espècie de para-sol de platja de sis metres i mig, «tan gran com un camp de tennis», que es va dissenyar per desplegar-se als dos costats del telescopi per protegir la seva òptica de qualsevol font de calor.

En el projecte, al qual li ha dedicat tants anys, ha participat Europa, Estats Units i el Canadà. «El més bonic és veure tanta gent de diferents nacionalitats unides per arribar a un objectiu comú, és una cosa espectacular», indica Vila Costas.

Premiada per la NASA per la seva tasca amb la medalla a l’Assoliment Públic Excepcional, l’astrofísica espanyola ha sigut l’encarregada de la ‘prova freda’ crucial per al funcionament correcte de l’instrumental: «tothom sap que quan fiques alguna cosa al congelador, que és el que estem fent, les propietats del que estiguis posant canviaran. Fas models per saber com l’has de construir ara perquè quan estigui així de fred estigui com ha d’estar».

Escolta «Begoña Vila Costas, astrofísica espanyola de la NASA: «L’espai ens mostra que petits som... I que excepcional és que existim» a Spreaker.

Tot un desafiament per a aquesta científica reconeguda internacionalment que aposta per un turisme espacial «per a tothom». «Crec que a la llarga anar a l’espai serà més assequible per a tothom. Se’n va en aquesta direcció», explica.

A l’hora de plantejar qüestions més transcendentals, Begoña Vila Costas apel·la a la immensitat de l’espai per valorar la nostra singularitat: «És un lloc preciós, que ens ensenya moltes coses que podem utilitzar aquí a la terra. Apreciar que som especials, la insignificança de la nostra vida». I veu, a més, possible la vida extraterrestre: «La probabilitat és petita però alhora l’univers és tan immens. Jo vull pensar que en alguna altra galàxia, en alguna altra estrella, en algun altre planeta, sí que ha sorgit vida com la nostra, tot i que per ara encara no ho sabem», argumenta.

Pots escoltar el podcast complet a la tribuna de Woman Business. Un espai, conduït per la periodista Fátima Iglesias, que està dedicat a les dones més influents del nostre país en sectors tan dispars com la tecnologia, el turisme, la medicina, la banca o la intel·ligència artificial.

Notícies relacionades

#WomanBusiness, la gran aposta pel lideratge i el talent en clau femenina.

Els podcast estaran disponibles a Google Podcast, iVoox, Apple Podcast, Amazon Music i Spotify. Elegeix la teva plataforma favorita i ¡dona-li al play!