Crisi en el sector agrari
L’advertència del cabrer ‘youtuber’: «Els de poble tenim per menjar, el problema estarà en les ciutats»
El ramader assegura que cada vegada més gent abandona l’agricultura perquè surt «més car plantar que el que guanyes»
«Ens volen destruir, acabaran amb el sector. La gent no pot cultivar la terra perquè no pot plantar res. Et surt més car plantar que el que guanyes després al recollir. Les ajudes de la PAC (Política Agrícola Comuna) se te’n van només en gasoil. La gent no aguanta més, la gent deixa el camp i se’n va. I si no se sembra, serà una catàstrofe».
Quan Jesús Manuel Martín Crespo parla del camp, cal escoltar-lo amb molta atenció. Porta tota la vida, des que era petit, pasturant les cabres per la Sierra de Gata. És una veu autoritzada i coneguda. Els seus vídeos sobre la vida rural acumulen milions de visites a YouTube i a les xarxes socials.
Diumenge va assistir a la multitudinària manifestació del món rural a Madrid per defensar el present i el futur de l’activitat agrària. «[Els polítics] han de reaccionar al més aviat possible, que es busquin assessors del camp, gent de camp», adverteix per via telefònica Martín Crespo mentre pastura sota la pluja les seves cabres de raça vetera.
Segons el cabrer ‘youtuber’, el Govern hauria de «protegir la seva alimentació» i fomentar els cultius i la ramaderia, una situació que denuncia amb els seus vídeos des de fa temps.
«Mira», explica, «ara mateix no entra pinso a les granges d’engreix per la guerra i perquè no n’hi ha. Els xais s’estan venent regalats, perquè mantenir-los costa un dineral. El pinso fa temps que puja i, com que aquí no se sembra, ja no n’hi ha».
Sobre la importació de cereals des de l’Argentina, sobretot per suplir la falta d’arribada de blat de moro i blat des d’Ucraïna, assegura que arribarà tard. «¿Quant temps tardarà i, a més, quant costa? Fins al 20 d’abril no arriba. ¿I què fem fins aleshores?», es pregunta Martín Crespo, que afegeix que ja queda molt poc cereal per alimentar els animals.
«Jo no tinc estudis, però si no en guardo no en tinc. Els de camp preveiem a la primavera per tenir a l’hivern», assegura, insistint que cal facilitar els cultius nacionals. «Si tanquen un bar, d’acord, però si es deixen finques sense cultivar, ¿d’on sortirà l’aliment? La gent vol que hi hagi aliments».
Per això demana al Govern, entre altres coses, que «elimini» les nombroses traves burocràtiques. «És que no pots demanar un permís per canviar un cultiu i que tardi dos anys o tres», explica el ramader, que va sol·licitar el 2020 una autorització perquè una finca d’una hectàrea de muntanya pogués ser utilitzada per plantar «arbres fruiters, cirerers» i encara no n’ha obtingut resposta. D’altra banda, demana que es compleixi la llei de la cadena alimentària, que estableix que no es pot vendre per sota de cost de producció, una pràctica que assegura que «no s’està complint» en la majoria de sectors.
«No és normal que ara pugi tant el preu de l’oli perquè s’ha acabat la campanya de l’oliva i l’han comprat a preu tirat, a 20 cèntims el quilo, però hi estan guanyant moltíssims diners i això no pot ser, el Govern hauria de controlar-ho. Ho veig inhumà. Que facin lleis que de veritat es compleixin», afirma el ramader, que té 350 cabres verata, en perill d’extinció, a la seva finca de Torre de Don Miguel (Càceres).
«Si no apugen els preus, que donin subvencions al gasoil i a un munt de coses més», assegura el cabrer, que afirma que en la ramaderia passa el mateix. «Criar un vedell costa molts diners; com a mínim et gastes 500 euros només en pinso i després el vens per poc més», denuncia. I afegeix que coneix casos en què s’està obligant a matar vaques perquè tenen tuberculosi, l’escorxador només les paga a 50 euros i «s’acaben venent al mateix preu que la carn bona».
«Fan falta més granges de pollastres i de porcs i més protegir el camp, perquè clar, els de poble tenim per menjar, sembrem i mengem amb la poca ajuda que ens puguin donar, però el problema el tindran a les ciutats, perquè arribaran als lineals i veuran que no poden pagar aquests preus», assegura Jesús Manuel, que no entén com pot ser que gent que «se suposa té tants estudis no sàpiga res del camp».
Notícies relacionades«Estan destruint el sector primari», afirma el cabrer, que assegura que durant la pandèmia tothom es va adonar de la importància de tenir «un país amb aliments, però ara tenim les prestatgeries buides».
«El que han de fer és reaccionar ràpid», conclou Jesús Manuel, que s’ha unit amb cinc ‘influencers’ del camp a la plataforma Resistencia Rural «per defensar les milers de famílies que dia a dia es deixen la pell als pobles d’Espanya».
- ELS EFECTES DEL TEMPORAL Por que molts dels desapareguts es trobin ja al mar
- Mesos de ridícul
-
Ofert per
- ELS EFECTES DEL TEMPORAL La dana ha afectat 845.000 persones de 68 municipis valencians
- ESPÈCIES PROTEGIDES Cancel·lat el xou de llums nadalenc en un jardí de Pedralbes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- VISITES Una aventura hivernal al Zoo del Pirineu
- FIRES El retorn a l’edat mitjana envaeix Súria
- Agenda cultural Una experiència sonora al Palau Güell
- Darrere dels passos dels combatents Les rutes dels maquis