Crisi de la covid

L’OMS reitera que «la pandèmia no ha acabat» i alerta de brots de covid a Europa i l’Àsia

L’organització informa que hi ha països que estan registrant les taxes de mortalitat més elevades des de l’inici del coronavirus

L’OMS reitera que «la pandèmia no ha acabat» i alerta de brots de covid a Europa i l’Àsia

Emmanuel Serna/Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reparat aquest dimecres en l’auge de casos de covid a escala mundial que s’estan produint en els últims dies, com brots a l’Àsia o Europa, i ha recordat que «la pandèmia no s’ha acabat».

«A diversos països s’han registrat les taxes de mortalitat més elevades des de l’inici de la pandèmia. Tots volem deixar enrere la pandèmia, però per molt fort que sigui aquest desig, la pandèmia no ha acabat», ha manifestat el director general de l’OMS, Tedros Adhanom.

Sobre això, ha reiterat que fins que no hi hagi una alta cobertura vacunal al món, els països estaran en risc que sorgeixin infeccions i que apareguin noves variants que eludeixin les vacunes. «Alguns països de renda alta proposen una segona dosi de reforç i, mentrestant, un terç de la població mundial continua sense rebre la vacuna. No obstant, hi ha indicis de progrés encoratjadors», ha explicat.

En aquest sentit, ha posat de manifest l’exemple de Nigèria, on la cobertura vacunal va augmentar radicalment quan es va estabilitzar el proveïment i es van planificar cursos per a la distribució eficaç de les vacunes. Per això, ha reiterat que l’objectiu ha de ser arribar al 70% de la població vacunada «a tots els països» abans de mitjans del 2022.

«L’assoliment d’aquesta meta és fonamental per salvar vides, evitar el risc de covid persistent, preservar els sistemes de salut i millorar la immunitat de la població», ha remarcat.

Tuberculosi: «Tendència molt perillosa»

Durant la seva intervenció, el director general de l’OMS ha lamentat que la pandèmia hagi ocasionat pertorbacions en altres patologies que han revocat anys de progrés, com ha sigut el cas de la tuberculosi, sobre la qual s’ha notificat un augment de morts després de més d’una dècada d’estabilitat.

«Es tracta d’una tendència molt perillosa a la qual hem de posar terme. Així doncs, instem tots els països a fer inversions per augmentar l’accés a eines eficaces contra la tuberculosi i que inverteixin en noves eines», ha remarcat Tedros Adhanom.

Notícies relacionades

Per finalitzar, el director general de l’OMS ha apuntat que la dracunculosi és una malaltia que representa una gran plaga a l’Àfrica, l’Orient Mitjà i l’Àsia, malgrat que a la majoria dels països amb rendes altes s’ignora.

No obstant, ha afegit que en l’actualitat s’entreveu la possibilitat d’erradicar aquesta patologia que, als anys 80, comptava amb més de tres milions de casos i el 2021 aquesta xifra amb prou feines arriba als 15 casos al món. En canvi, encara hi ha cinc països africans on la malaltia és endèmica, cosa que ha obligat a fer recentment una reunió a Abu Dhabi per assumir el compromís d’adoptar mesures i erradicar la dracunculosi en aquests països fins al 2030.