Efectes neurològics
Així afecta la covid-19 al cervell (havent passat o no la infecció)
Diversos estudis destaquen la pèrdua de matèria grisa i l’alteració de les funcions cognitives entre les seqüeles del coronavirus
«La pandèmia també ha suposat un dany enorme per a la salut mental de la població», explica el neurocientífic Álvaro Pascual-Leone

La pandèmia de covid-19 també ha deixat marques al cervell; tant en les persones que han passat la malaltia com en aquelles que fins ara han aconseguit esquivar el contagi. Segons assenyalen diversos estudis, el coronavirus penetra en el sistema nerviós i pot causar múltiples afectacions neurològiques en els pacients afectats. Però més enllà dels efectes de la infecció per si mateix, innombrables estudis alerten de l’impacte negatiu que han tingut dos anys de crisi sanitària en l’estat mental de la població. «Si parlem d’efectes de la covid-19 al cervell, potser el més important és entendre que els danys van molt més enllà del que pot provocar el virus per si mateix. Estem davant un fenomen molt complex», explica, amb tarannà didàctic, el neurocientífic Álvaro Pascual-Leone, director del Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) i professor de la Universitat de Harvard.
Una altra de les incògnites que ara mateix segueix sobre la taula és què passa amb els pacients que pateixen covid persistent. És a dir, en aquelles persones que pateixen símptomes molt més enllà de la infecció. Un nou estudi liderat per la Universitat de Cambridge calcula que set de cada deu persones afectades per ‘long covid’ experimenten problemes de concentració i memòria diversos mesos després de l’inici de la malaltia. Segons recull l’anàlisi, el 78% dels afectats reporten dificultat per concentrar-se, el 69% informa d’un estat de confusió mental, el 68% de problemes d’oblit i el 60% de dificultats per trobar la paraula correcta en la parla.
«Encara hi ha moltes coses que desconeixem sobre l’impacte de la covid-19 en la salut cerebral. És probable que acabem trobant danys causats per la infecció, però també moltes alteracions mentals causades per l’estrès per si mateix», comenta Pascual-Leone. «És com quan vas per la carretera, et quedes aturat en un embús i creus que ha passat alguna cosa greu, però tan bon punt avances t’adones que tot està bé i que no hi ha cap obstacle. Amb els danys de la covid potser passa el mateix; potser ens estem obsessionant amb possibles seqüeles greus i en realitat tot està millor del que pensem», il·lustra el neurocientífic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.