Conseqüència de la borrasca ‘Celia’

Núvol de pols del Sàhara | La neu del Pirineu es tenyeix de taronja

  • El gran núvol de pols sahariana cobreix Madrid i arriba a Barcelona

  • ¿Per què ha plogut fang a diverses ciutats d’Espanya?

Núvol de pols del Sàhara | La neu del Pirineu es tenyeix de taronja
1
Es llegeix en minuts

Està sent un fenomen habitual en els últims anys, però no per això deixa de cridar l’atenció. La pols sahariana o calitja, que arriba a Espanya des de l’Àfrica i afecta aquesta setmana amb especial intensitat punts del sud de la península, ha deixat la seva empremta a l’Aragó i sobretot al Pirineu, caient directament sobre la neu.

És un fenomen de pols mineral en suspensió que es dona, sobretot a les Canàries, tot i que ara ha arribat a la península. L’any passat ja va passar el mes de febrer, tant al Pirineu com a les principals ciutats de la comunitat, amb menor intensitat. Als centres urbans es podia apreciar una capa de pols sobre els cotxes estacionats.

L’entrada de la calitja, explica Rafael Requena, delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a l’Aragó, es produeix pel sud-est de la península, d’acord amb el moviment de la borrasca ‘Celia’. Per això zones com ara Múrcia i Alacant són les més afectades, amb nivells de pols «sense precedents» en els dos casos.

Notícies relacionades

No és el cas de la comunitat aragonesa, que haurà de fer front aquesta setmana al temporal durant almenys aquest dimarts i dimecres. «Dijous i divendres anirà remetent», assegura Rafael Requena. La pols en suspensió, combinada amb les precipitacions, podria donar lloc a una «pluja de fang», com la defineix, i és una possibilitat real en els pròxims dies.

Fins a 14 dies a l’any

La conca mediterrània és una de les àrees més afectades per aquest fenomen, produït per la coincidència de pluges i núvols de pols sahariana. Segons les dades de l’Aemet, almenys 14 dies a l’any es produeix aquest fenomen a l’illa de Menorca. A Melilla, el nombre ascendeix a 12. A les Canàries, tot i que les intrusions de calitja són molt més freqüents que a la Península, no solen anar acompanyades de situacions de precipitació, així que passa entre dues o tres vegades a l’any.