Davant la caiguda de casos

Sánchez obre la porta al final de la mascareta a l’interior: «Es dona la condició necessària»

  • El president considera que l’alta taxa de cobertura vacunal provoca que el debat s’hagi d’abordar «pròximament»

  • Els experts consideren que encara és aviat per abordar una decisió d’aquest tipus

Sánchez obre la porta al final de la mascareta a l’interior: «Es dona la condició necessària»
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va llançar aquest dilluns el seu missatge més clar sobre el final de les mascaretes en interiors. La tesi del president del Govern, que fins ara havia abordat aquest assumpte amb summa prudència, és que a Espanya ja es compleix la «condició necessària», una amplísima cobertura vacunal, per desterrar el tapaboques. Tot i així, Sánchez va evitar posar data a una decisió de tanta importància. 

El cap de l’Executiu va fer aquestes declaracions des del palau de la Moncloa, després de la seva reunió amb la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, un país que va aixecar a principis de mes totes les restriccions relacionades amb la covid. «Hem compartit que, efectivament, la condició necessària [per derogar la mascareta sota sostre] és tenir un percentatge de vacunació com el que tenen les societats espanyoles o danesa», va dir Sánchez. En el cas d’Espanya, el 91% de la població compta amb la pauta completa i el 49,7% amb una dosi de reforç, percentatges que a Dinamarca són, respectivament, del 81,7% i el 62%, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). Però la taxa de contagis al país nòrdic és molt superior: ‘Our World in Data’, la plataforma de la Universitat d’Oxford, reflecteix que dijous passat la taxa de nous casos per cada milió d’habitants era de 6.741. A Espanya, de 626.

No només Dinamarca ha dit adeu a Europa a la mascareta a l’interior durant els últims temps. Suècia i el Regne Unit també han fet el pas. França el farà el pròxim 28 de febrer, almenys a l’interior d’aquells locals que exigeixin per entrar el passaport de vacunació. Polònia eliminarà al març l’obligatorietat de la peça. 

Escoltar els científics i les autonomies

Sánchez va evitar plantejar cap termini. Només va assenyalar que el debat es donarà «tard o d’hora en el Consell Interterritorial de Salut, que reuneix el Govern i les autonomies. «Gràcies a l’aportació de la ciència, cada vegada tenim menys casos i la incidència va baixant», va dir Sánchez, que també va demanar esperar a l’«aportació» dels científics. 

Notícies relacionades

Els experts, de moment, consideren que el president del Govern va obrir aquest debat de manera prematura. Per a José Martínez Olmos, exdirector general de Sanitat i professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública, encara falta molt per a aquell moment, amb Espanya actualment patint una incidència de 786 casos diagnosticats en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants. «La disminució de la incidència haurà de consolidar-se en xifres entorn de 50 casos i que això sigui estable per tenir totes les garanties de protecció de la salut –argumenta–. A més, serà bo que la mesura tingui l’aval de l’ECDC i coincideixi amb les decisions d’altres països perquè la coordinació ajuda a fer passos segurs».

«La realitat és que hi continua havent molts casos –explica Joan Caylà, de la Societat Espanyola d’Epidemiologia–. La incidència ha baixat, però encara ha de baixar molt més. S’ha de ser prudent, perquè ja n’hem vist en altres ocasions que pujar en contagis costa molt poc».