Crisi del coronavirus

Sanitat i autonomies es reuneixen amb el debat de les quarantenes de fons

La desacceleració de la sisena onada ha portat algunes autonomies a pensar a plantejar la retirada de les mascaretes a les aules

Sanitat i autonomies es reuneixen amb el debat de les quarantenes de fons

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat i les comunitats es tornen a reunir aquesta tarda per analitzar l’evolució de la sisena onada, el constant retrocés de la qual ha portat algunes a pensar a flexibilitzar encara més les quarantenes, eliminar-les a les escoles i fins i tot començar a plantejar la retirada de les mascaretes a les aules.

En l’ordre del dia del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, la ministra de Sanitat i els consellers tenen, a més de l’aprovació de les actes de reunions anteriors, el seu habitual repàs de la campanya de vacunació i de la situació epidemiològica, que continua en clar descens de tots els indicadors.

Per aquesta raó és que Catalunya va reiterar ahir la seva voluntat d’eliminar les quarantenes escolars per covid a partir del 21 de febrer, tot i que va confiar a poder fer-ho de forma coordinada amb la resta de comunitats i el Govern central.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va insistir que el seu compromís és aixecar aquesta mesura amb o sense el consens de la resta d’autonomies, tot i que va apostar perquè «decisions d’aquest tipus es facin de forma coordinada» amb els altres territoris de l’Estat i va confiar que aquesta setmana s’arribi a un acord en aquest sentit.

El pla, va afegir, és que les quarantenes decaiguin no només en infantil i primària, sinó també en secundària.

Actualment, els alumnes de menys de 12 anys sense pauta completa de vacunació o que no hagin passat la malaltia en els últims tres mesos han de fer set dies de quarantena si es detecten cinc o més positius a la classe o en el 20% del grup; els de secundària l’han de guardar si són contactes estrets d’un company i no estan vacunats.

La consellera navarresa de Salut, Santos Indurain, va donar pràcticament per fet que les quarantenes, siguin escolars o generals, es flexibilitzaran aquest dijous en la Comissió de Salut Pública, prèvia proposta en aquest sentit dels tècnics de la ponència d’alertes.

«Probablement es flexibilitzaran més: hi ha una Comissió de Salut Pública aquest dijous i la ponència d’alertes en presentarà una proposta i probablement serà flexibilizadora, tant en l’àmbit escolar com en global», ja sigui d’aïllaments de positius com les quarantenes dels contactes estrets no vacunats, una cosa que va «d’acord amb aquesta nova etapa», va avançar la consellera.

En contra d’escurçar les quarantenes s’han manifestat comunitats com Andalusia i Castella i Lleó, mentre que Galícia, Castella-la Manxa, Madrid i el País Valencià hi estan a favor, igual com Catalunya, que advoca per eliminar-les del tot a les escoles.

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) defensa que les mantinguin només alumnes positius, segons va manifestar ahir en un document de posicionament en què va plantejar a més un calendari de retirada progressiva de les mascaretes a les aules a partir del 28 de febrer.

El calendari dissenyat pels pediatres és que les mascaretes deixin de ser obligatòries a les escoles –en els patis no ho són des de la setmana passada– a partir d’aquell dia per als nens de primer i segon de primària i del 14 de març per als de tercer i quart; el 28 d’aquell mes en quedarien exempts els de cinquè i sisè; el 25 d’abril, els alumnes d’educació secundària obligatòria (ESO), i el 9 de maig, els de batxillerat.

Una proposta que «té molt sentit» per al conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero: «És veritat que la mascareta dins de les aules té un component de dificultat davant l’aprenentatge», va compartir.

Sobretot –va afegir– «si som en fase de control de contagis i de no transmissió comunitària, aquest és el següent pas que farem i el proposarem on s’ha de debatre, que és en la Comissió de Salut Pública».

A l’espera que la Comissió debati sobre això, una cosa que diverses fonts d’aquest òrgan consultades per Efe no esperen aquesta setmana, el que sí que es tornarà a plantejar aquesta tarda de la mà d’Andalusia és el final dels límits d’aforament en l’esport.

Notícies relacionades

La setmana passada, el Consell Interterritorial va acordar elevar del 75% al 85% el màxim de públic permès en instal·lacions a l’aire lliure i del 50% al 75% a les tancades, però la intenció d’Andalusia, que comparteix amb altres com Madrid, és que torni la normalitat a l’esport.

Però, segons l’opinió del conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, la tendència a la baixa de les xifres de la pandèmia ha de comportar «el normalitzar els esdeveniments esportius, tant en exteriors com en interiors», va dir.