Crisi sanitària

Gràfic | Sis de cada 10 morts per covid l’abril del 2020 van ser en geriàtrics

  • La situació a les residències de gent gran va estar fora de control durant la primera onada de la pandèmia. Amb la vacunació, la taxa de defuncions va decaure

Gràfic | Sis de cada 10 morts per covid l’abril del 2020 van ser en geriàtrics

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Fa tot just dos anys, l’abril del 2020, els morts per covid als geriàtrics catalans es comptaven per centenars. Molts avis van morir mentre esperaven un trasllat hospitalari, i en els centres més afectats els cadàvers es van passar hores al llit mentre esperaven l’arribada de la funerària. Només el 7 d’abril d’aquest any, les residències catalanes van registrar 215 morts, gairebé el 60% de les morts que la pandèmia va provocar a tot Catalunya aquest dia. El percentatge es va mantenir semblant al llarg de tot el mes, amb el coronavirus completament fora de control.

Notícies relacionades

La fiscalia va obrir diverses investigacions, de les quals dues han tirat endavant: la de Tremp (Pallars Jussà), on es van comptabilitzar 64 defuncions, i la de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), amb més de 40 morts.

Amb l’inici de la campanya de vacunació el desembre del 2020, les taxes de mortalitat per coronavirus als geriàtrics es van reduir de forma brusca. El 15 de febrer passat només es va registrar una mort per aquesta causa a les residències de gent gran catalanes.