Guia sobre el ‘Pla Corresponsables’

¿Qui pot demanar les ajudes per conciliar?

  • Avui el Govern aprovarà la segona remesa de fons destinats a afavorir la cura de menors

  • Es prioritzaran les famílies amb menys recursos i més càrregues familiars i l’ocupació de joves o dones majors de 45 anys

¿Qui pot demanar les ajudes per conciliar?

agefotostock

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà la renovació del ‘Pla Corresponsables’, dotat de 190 milions d’euros que es distribuiran entre les comunitats (a excepció de Navarra i el País Basc) per ajudar les famílies en la conciliació, així com afavorir la corresponsabilitat entre homes i dones i al seu torn de l’Estat en la cura dels menors.

Es tracta d’una ‘política llavor’ posada en marxa el 2021 i que encara està agafant forma a través de les iniciatives o espais habilitats pels ajuntaments o consells comarcals, que són els qui en última instància estan executant els fons. Però, ¿qui pot sol·licitar aquestes ajudes? ¿quins projectes es poden portar a terme? Aquí va una guia del ‘Pla Corresponsables’:

¿Qui pot sol·licitar les ajudes?

Com que els fons no arriben a totes les necessitats de conciliació, s’han establert grups preferents en funció del nivell de renda i la resta de càrregues familiars. Així, en primer lloc es concediran a famílies monoparentals, que majoritàriament estan formades per dones; a víctimes de la violència masclista; a dones en atur de llarga durada; a majors de 45 anys o a unitats familiars amb altres càrregues de cures, com persones grans o dependents.

L’objectiu del Ministeri d’Igualtat és que el pla es converteixi en un sistema estatal de cures que cobreixi les necessitats de conciliació de forma més àmplia però, de moment, la renovació del fons ha comptat amb la mateixa quantia que el 2021: 190 milions d’euros.

¿Quin tipus de serveis i projectes s’hi ofereixen?

El Govern ha marcat a les autonomies tres eixos d’acció: la posada en marxa de serveis de cura per a famílies amb fills de fins a 16 anys, la creació d’ocupació de qualitat al sector i la dignificació del treball a través de la certificació d’aquells empleats que ja treballin en aquest àmbit de manera informal.

Tenint en compte aquestes pautes, els ajuntaments que ja disposen dels fons del 2021 estan obrint ludoteques o habilitant espais en els centres educatius, així com ampliant els horaris si aquests serveis ja eren oferts o finançant-los. A més, hi ha consistoris que han obert borses de treball per formar persones que puguin treballar tant a les dependències públiques com a domicili, una altra de les maneres de facilitar la conciliació previstes pel Govern.

¿Qui pot formar part de les borses de treball?

El ‘Pla Corresponsables’ fomenta l’ocupació de persones joves amb formació en activitats socioculturals, monitors d’oci i temps lliure, tècnics superiors d’animació socioesportiva, educació infantil, i auxiliars d’escola bressol i llar d’infants. Així mateix, es prioritzarà la contractació de dones amb experiència en cures i grans de 45 anys o en situació d’atur de llarga durada.

¿Quines altres mesures contempla el pla?

El projecte governamental està dotat de 10 milions d’euros extra (a part dels 190 milions que es transfereixen a les comunitats) que es destinaran a la posada en marxa d’estudis i campanyes que promoguin la corresponsabilitat entre homes i dones. En aquest context, es preveu que els beneficiats per les ajudes rebin informació en aquest àmbit.

Així mateix, Igualtat preveu engegar un programa pilot destinat perquè a les empreses es fomenti que els homes es corresponsabilitzin de les cures.

I vol elaborar un mapa estatal de cures que faciliti l’accés a la informació sobre els programes de conciliació disponibles, així com configurar un banc de bones pràctiques que faciliti l’orientació de les polítiques públiques i l’intercanvi d’experiències.