Demanda històrica

El Govern donarà el vistiplau al soterrament de les vies de la R2 a Montcada i Reixac dimarts

  • El projecte té un pressupost de 387 milions i inclou també una nova estació

El Govern donarà el vistiplau al soterrament de les vies de la R2 a Montcada i Reixac dimarts

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat que el pròxim 15 de febrer el Consell de Ministres donarà el vistiplau al contracte d’execució de les obres per soterrar la línia R2 de Rodalies al seu pas per Montcada i Reixac (Vallès Occidental), una demanda històrica d’aquesta població. En un missatge al seu compte de Twitter, la ministra ha assegurat que aquest projecte té un pressupost de 387 milions i que inclou també una nova estació.

«És un pas més d’una reivindicació històrica, però no un pas qualsevol», ha afirmat la ministra, que ha precisat que, amb aquest acord, l’Executiu assegura «una inversió de 387 milions» i converteix aquest projecte en una realitat que aviat serà «palpable per als veïns». I és que amb aquest acord el Govern ja pot començar a licitar les obres d’un projecte «molt complex i de gran envergadura», ha afegit.

Les formes en què la ministra Raquel Sánchez ha donat la notícia han molestat les files del govern local. «Em sembla una mica de falta de respecte que surti vostè a anunciar la notícia abans que l’ajuntament i la plataforma», ha retret a Sánchez l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, també via xarxes socials.

176 persones mortes

El soterrament de la R2 és una demanda històrica d’aquest municipi perquè les vies i els passos a nivell divideixen el nucli urbà. Durant dècades, Montcada i Reixac ha exigit el soterrament de les vies perquè, més enllà de fracturar la ciutat, ja han segat la vida de 176 persones. El projecte inicial es va aprovar l’abril del 2020. Ara, el projecte constructiu ha entrat en la fase final i l’actuació podria licitar-se aquest any.

La ministra ha assegurat que aquest projecte garantirà «la permeabilitat total entre les dues zones del nucli urbà i una nova estació més moderna». «Eliminant la barrera física de la R2 i els passos a nivell evitem l’impacte audiovisual i el soroll dels trens, però per damunt de tot amb aquesta obra salvarem vides. Hi ha 176 persones que no veuran les vies soterrades», ha dit la ministra en relació amb les víctimes mortals per atropellaments en aquestes vies. Quant al calendari de les obres, no ha posat una data per al final de les obres, però ha mostrat la seva voluntat que el soterrament sigui una realitat «al més aviat possible».

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcaldessa de Montcada i Reixac ha fet aquest divendres una roda de premsa per celebrar la pròxima aprovació del soterrament de les vies. Campos ha volgut agrair a la ciutadania de Montcada i a la plataforma que des de fa anys reclamava el soterrament per «entendre que aquest projecte era primordial i que era necessari cosir i tancar aquesta ferida que tenim al descobert al nostre municipi i, sobretot, per no haver llançat mai la tovallola» després de quaranta anys de reivindicacions.

Anna Solano, portaveu de la Plataforma Soterrament Total, també ha expressat la seva satisfacció després d’haver passat per un camí «llarg i ple d’obstacles i de moments molt durs». També ha volgut recordar totes les víctimes mortes en aquestes vies al llarg dels anys.