Sector econòmic castigat

L’oci nocturn reobrirà amb plens i problemes de personal

  • Discoteques i bars es preparen per recuperar l’activitat, amb l’única restricció de les mascaretes dins dels locals, després d’haver perdut milers de professionals que han buscat altres llocs de treball

L’oci nocturn reobrirà amb plens i problemes de personal

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’oficina de Nightman Control d’Accesos de Barcelona, en ple tragí després de setmanes com un desert, simbolitzava aquest dimecres a la perfecció la imminent resurrecció de l’oci nocturn. No hi ha local que no compti amb vigilants de seguretat o controladors d’entrada, així que Juan Montero donava d’alta sense descans centenars de professionals que dijous a la nit tindran especial protagonisme en la reobertura de l’activitat. Tindran nous reptes: ja no hi ha passaport sanitari, ni mascaretes al carrer, però convindrà assegurar-se que tot el que entri en una discoteca o bar musical porti aquest filtre a la cara –obligatori a l’interior–, que recordarà que la pandèmia no ha acabat.

Serà l’únic requisit, després que es recuperin l’aforament al 100% i l’horari complet. Les diferents patronals, cansades, reclamen no tornar a ser criminalitzades. Que s’activin mesures que impedeixin nous tancaments, com en altres comunitats autònomes (Fecasarm), així com un pla de xoc per recuperar la competitivitat (Fecalon).

El malson del sector des de la pandèmia suma 569 dies de tancament local i 135 d’obertura amb severes limitacions. Un drama que, a més de l’afectació econòmica per a treballadors i empresaris, té com a primera seqüela greu una pèrdua massiva de professionals, transvasats massivament a altres sectors menys castigats. Robert Massanet, director de la cèlebre sala Sutton (carrer de Tuset), fa malabarismes aquests dies per recompondre una plantilla delmada per la crisi sanitària. «Hem volgut recuperar el 100% dels nostres treballadors en erto, però no ha sigut possible perquè molts han buscat feines de dia més estables, que els permetin la independència o pagar els estudis», relata. Per no parlar del personal extern, com de seguretat. Necessiten de 15 a 18 persones, però moltes seran cares noves. «És molt complicat per a locals amb alt nivell d’experiència, costa molt trobar personal capacitat, i suposarà tenir rotació de gent», fins a estabilitzar nous equips, resumeix.

Reserva anticipada

Reserva anticipadaA la sala Wolf, al carrer d’Almogàvers, Ramon Mas n’ultima els detalls finals. Posarà en circulació els 25.000 euros invertits en alcohol per a la campanya nadalenca, emmagatzemat des de desembre. «Estaré un mes sense comprar», calcula, després d’un gener molt dur de pagaments i sense ingressos. El també president del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona avança que la majoria de negocis ja obriran la nit de dijous, tot i que preveuen que sigui un rodatge de cara a divendres i dissabte, quan segons les seves dades entre un 80% i 90% de les entrades s’hauran reservat amb temps, cosa que permetrà planificar recursos. Però alerta d’aquesta fuga de professionals, que està complicant la tornada a l’activitat a tot Catalunya. «Els equips humans estan molt afectats, hem de fer contractacions noves», detalla.

Notícies relacionades

Alguns han tornat contra rellotge, com Juan Bravo, un puntal de la nit barcelonina que durant anys va portar l’animació de grans discoteques i que amb el tancament de l’activitat va canviar radicalment de vida. Després d’any i mig rehabilitant esglésies i cases històriques (la seva professió real), torna a la vocació i la nit. Gestionarà aviat una nova sala a la ciutat, i prepara la producció de festes del Row, que ja ha venut totes les entrades per a la seva pròxima cita, en uns dies.

Els noctàmbuls esperen aquest retorn amb avidesa. La marca de ratafia L’Hòstia fins i tot homenatjarà el sector donant festa divendres a tots els empleats, perquè surtin de nit sense rellotge i «disfrutin d’una bona farra».