Pederàstia

Abusos sexuals a l’Església «Em va agafar entre les seves cames i em va abaixar els pantalons a classe»

Un testimoni relata com fra Balbino va abusar d’escolars als anys 70 a València

L’orde de sant Agustí condemna els fets

Abusos sexuals a l’Església «Em va agafar entre les seves cames i em va abaixar els pantalons a classe»
3
Es llegeix en minuts

No és fàcil, però assegura que ho fa per si a algú li serveix d’ajuda escoltar-ho, perquè la societat deixi de mirar a un altre costat i perquè s’investigui a fons, com es fa en altres països. Es tracta d’un nou cas d’abusos sexuals a les aules d’escoles religioses que surt a la llum, en aquest cas als anys 70, a València.

Nacho Barceló assegura que és un episodi que va «esborrar i bloquejar de la seva ment durant molts anys» i que va tardar a explicar. Ara, amb 56 anys i quan han aparegut desenes de testimonis, ha decidit fer-ho públic, sense més pretensió que donar a conèixer la veritat i que es reconegui l’ocorregut, afirma.

Per això fa la vista enrere fins a 4t d’EGB, a l’inici de la dècada dels 70, al col·legi Santo Tomás de Villanueva – Agustinos Valencia. Relata com el seu «admirat» professor, fra Balbino, el feia esperar que la resta d’escolars sortissin de classe per quedar-se a soles amb ell.

«Van ser ocasions puntuals, no van durar molt, i era a l’hora del pati o al final de les classes. M’hi quedava i recordo perfectament que tancava amb clau, que s’asseia a la cadira que hi havia a la tarima de les classes d’abans. Jo estava dempeus, m’agafava entre les seves cames, m’abaixava els pantalons i em tocava», explica la víctima a aquest diari.

Quan petit no era conscient del que passava, però ara està convençut que fra Balbino –ara mort– s’aprofitava de l’admiració que li tenien els seus alumnes, ja que no és recordat com un professor estricte o de mal caràcter.

Més d’un testimoni contra el mateix religiós

No és el primer cas en el qual s’apunta a aquest religiós dels Agustins, ja que n’existeixen molts altres –alguns d’inclosos en la recent investigació d’El País–, però també d’altres escrits a internet, especialment en la dècada anterior.

De fet, hi ha un blog titulat ‘Fray Balbino’ amb una única entrada: «Pederàstia» i diferents comentaris que es repeteixen en altres webs. «Jo també el vaig tenir i efectivament era un pederasta» «era un senyor d’idees depravades» són alguns dels comentaris que s’hi poden llegir. En algun cas s’apunta que el clergue, pel que sembla, va ser traslladat a Alacant, tot i que aquesta afirmació no ha pogut ser confirmada.

«La societat en general ha mirat a un altre costat. Ho explico per si a algú li és útil i perquè donin la cara, perquè això se sabia i alguns en saben més que jo. Que s’assumeixi, com en altres països», demana Nacho Barceló, que avui també ha explicat els seus abusos a Àpunt.

La víctima explica, a més, que fa uns anys va començar a investigar i quan per fi va explicar a gent del seu entorn el que li havia passat quan era petit, totes van saber des d’un principi a qui es referia.

«Hem demanat perdó als qui ens han contactat»

Per la seva part, l’orde de sant Agustí condemna «qualsevol mena d’abús sexual, perquè això suposa un atac a la dignitat de la persona que és contrari a l’ideari cristià». Per això, asseguren que lamenten «profundament qualsevol cas provat d’abús i el sofriment que hagi pogut ocasionar».

«Ens comprometem a facilitar la comprovació dels fets i depurar responsabilitats»

«Ens comprometem a facilitar la comprovació dels fets i depurar responsabilitats, tant des del punt de vista de les normes de l’Estat com de l’Església», apunten a Levante-EMV. 

«La nostra prioritat són les víctimes, per això ens hem posat en contacte amb les persones que ens ho han demanat per escoltar-los, demanar-los perdó i oferir-los la nostra ajuda. Amb Nacho Barceló estem en contacte i estem a la seva disposició per a qualsevol cosa que necessiti», afegeixen.

Arran dels casos sorgits els últims anys, expliquen que en «totes les comunitats religioses i institucions educatives de la província agustina de sant Joan de Sahagún (a la qual pertany Espanya) hi ha protocols de protecció de la infància que tenen com a objectiu prevenir que es repeteixin aquestes situacions».

A més, asseguren que les víctimes es poden dirigir a l’orde enviant un correu electrònic a bienestardemenores@agustinos.es.

Notícies relacionades

Com ha publicat aquest diari, el director de l’Oficina de Protecció al Menor de l’Arquebisbat de València, Daniel Juan, ahir va afirmar que el departament no ha rebut cap denúncia «formal» per uns fets que ja estarien prescrits i dels quals tenen coneixement pels mitjans de comunicació.

Així mateix, va considerar que és un problema social que «no només implica l’Església». Tot i així, va assegurar que està «de part de les víctimes» davant d’una situació «molt trista» i sobre la qual han posat «tots els mitjans» en els últims anys.