La segona digestió

Raïm en pols, un aliat infal·lible contra el càncer, el colesterol i la hipertensió

  • Fulgencio Saura, investigador jubilat del CSIC, proposa elaborar una farina d’aquesta mil·lenària fruita rica en fibres i antioxidants amb propietats antiinflamatòries

  • Cuidar l’alimentació de la microbiota que rebem de les nostres mares al néixer és vital per enfortir la salut, assegura el científic

Raïm en pols, un aliat infal·lible contra el càncer, el colesterol i la hipertensió
2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Ric en fibres i antioxidants, el mil·lenari raïm negre és l’aliat perfecte per prevenir el càncer de còlon i les malalties cardiovasculars, assegura Fulgencio Saura, investigador jubilat del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i expert en nutrició, que es proposa crear una pols d’aquesta fruita per millorar l’alimentació dels bilions de bacteris, fongs i llevats que poblen el nostre intestí des que naixem.

«El que volem és fer una espècie de farina de raïm traient els sucres, la proteïna i l’aigua de la fruita perquè tan sols quedin la fibra i els elements antioxidants de la polpa, la pell i la llavor», explica Saura a ‘Segunda digestión y nueva dieta saludable’, un llibre en preparació amb què pretén marcar les pautes d’una alimentació que enforteixi la salut mitjançant la cura conscient de la microbiota que rebem de les nostres mares al néixer.

Uns bacteris intestinals alimentats amb fruites, verdures i fibres protegeixen de tota mena de malalties inflamatòries, afegeix Fulgencio Saura. Al contrari, «si el que fem és donar-los molt greix animal i proteïnes les intoxiquem i acabarem patint infinitat de malalties», alerta al mateix llibre que està a punt de publicar.

I és que cada adult té entre un i dos quilos de bacteris al seu organisme que cal alimentar saludablement perquè regulin correctament el nostre sistema immunitari. «Diàriament mengem uns dos quilos i mig d’aliments i begudes, i tan sols 40 grams arriben a l’intestí gruixut i nodreixen la microbiota», remarca. Aquesta és la segona digestió, afegeix, convençut que és tan important cuidar la que es fa a l’estómac com la que té lloc a l’intestí, on conviuen bacteris bons amb altres patògens que disparen la inflamació associada a infinitat de malalties. «El que hem de fer és enviar a aquestes bestioletes protectores molta fibra i antioxidants», insisteix, per mantenir una alta diversitat de bacteris a la microbiota, una cosa vital per gaudir d’una bona salut.

La clau per disfrutar d’una microbiota bona, en què dominin els bacteris que ens protegeixen davant la malaltia, és una alimentació a base de fruites, verdures, llegums i fibres, totes carregades d’hidrats de carboni, que són el menjar favorit d’aquests bacteris bons. La dieta mediterrània ha demostrat ser una bona aliada d’aquestes ‘bestioletes’ protectores que generen àcids antiinflamatoris com el butirat.

Notícies relacionades

Són el raïm negre, segons les investigacions de Saura, és un dels aliments amb més propietats antioxidants i antiinflamatòries, capaces també de disminuir el colesterol dolent i reduir la hipertensió. Això sí, Saura es proposa retirar de la fruita tots els sucres, les proteïnes i l’aigua, per potenciar-ne l’efecte protector. Busca finançament per elaborar el que ell ha batejat com ‘fibra antioxidant del raïm’.

«Els antioxidants afavoreixen primer la salut intestinal i després la microbiota, que els transforma en metabòlits que absorbeixen les parets de l’intestí, arriben a la sang i es reparteixen per tot l’organisme», prossegueix l’investigador. Fins que s’aconsegueixi la fabricació d’aquest remei, Saura recomana augmentar l’ingesta de fruites, verdures i fibres, menjar carns blanques i disfrutar amb moderació del vi. «El vi negre en quantitat moderada és una medicina», conclou Saura.