¿Per què el 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer?

Va ser instaurat l'any 2000 per l'OMS per augmentar la conscienciació i avançar en la prevenció i el control d'aquesta malaltia

1
Es llegeix en minuts

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) van decidir acordar l'any 2000 que el 4 de febrer de cada any se celebri el Dia Mundial contra el Càncer. L'objectiu és conscienciar a nivell mundial sobre una de les malalties majoritàries de mortalitat difonent les accions de prevenció i detecció precoç per aturar l'alarmant augment de la incidència.

El càncer és una de les principals causes de mort a Espanya i al món. Un de cada tres homes i una de cada quatre dones seran diagnosticats de càncer al llarg de la seva vida. 

La incidència del càncer a Espanya ha augmentat més del previst l'any passat, quan se'n van registrar 247.771 nous casos, xifra que suposa que s'han sobrepassat en més de mil les estimacions fetes per a 2020 basades en el creixement demogràfic.

Notícies relacionades

Aquestes són algunes de les dades que s'han ofert en l'antesala del dia del càncer per part de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). Les dades es justifiquen per l'envelliment de la població, a més d'altres factors de risc com el tabac, l'alcohol, l'obesitat i el sedentarisme.

No obstant, malgrat aquestes dades, els experts insisteixen que també les xifres de supervivència dels pacients amb càncer (un 53% als cinc anys) han millorat, cosa que es deu, fonamentalment, als progressos obtinguts en alguns tumors com el de mama o còlon.