Consell Interterritorial

Sanitat obre la porta a relaxar l’ús de la mascareta en exteriors

  • Darias es mostra disposada que la Comissió de Salut Pública estudiï el canvi «en els pròxims dies»

Sanitat obre la porta a relaxar l’ús de la mascareta en exteriors
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha obert aquest dimecres la porta a relaxar l’ús de la mascareta en exteriors. A porta tancada, en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, s’ha mostrat disposada que la Comissió de Salut Pública avaluï aquesta possibilitat i que la proposta sigui analitzada pels consellers «en els pròxims dies», segons han informat fonts autonòmiques.

La disposició de Darias es produeix un dia després que el Congrés dels Diputats convalidés el decret que obliga a utilitzar mascaretes tant a l’interior com a l’exterior. La convalidació es va produir entre dures crítiques per part dels partits de l’oposició atès que el Govern va introduir en el decret l’actualització de les pensions perquè la disposició tirés endavant.

Diferents estudis conclouen que aquesta mesura és poc efectiva ja que els contagis es produeixen sobretot en interiors. I per això són molts els experts els que s’han posicionat en contra que s’utilitzi als carrers si no hi ha aglomeracions, cosa que ha arrossegat als partits de l’oposició i bona part de les autonomies a sol·licitar que es torni a la situació anterior, quan només era obligatòria a l’exterior quan no es pot guardar la distància de seguretat o fins i tot que s’acoti sol a entorns tancats.

Incidència a la baixa

Darias va al·legar a la Cambra baixa que la mesura «està més a prop de modular-se», ja que la incidència de la covid va a la baixa». I aquest dimecres ha fet un pas més enllà a l’anunciar que la relaxació serà estudiada a la Comissió de Salut Pública.

Notícies relacionades

No obstant, en la roda de premsa posterior al Consell no ha volgut anar tan lluny ni ha donat una data aproximada de quan es reuniran els experts de la Comissió per estudiar el canvi. La ministra de Sanitat ha assenyalat en la conferència de premsa, com també va fer a l’hemicicle, que aquesta mesura és «temporal» i que ja que «som al camí adequat amb una tendència descendent estaríem més a prop d’intentar modular la mesura, si així el Consell [Interterritorial] ho acordés».

La petició autonòmica

Així mateix, ha reconegut que diverses comunitats «han mostrat la seva opinió» en contra de l’ús del tapaboques en exteriors, però també ha recordat que van ser presidents autonòmics de «tot signe polític» els que van reclamar en la Conferència de Presidents celebrada dos dies abans de la nit de Nadal que se’n tornés a instaurar l’obligatorietat, derogada l’estiu passat en exteriors amb distància. Per això el Govern va aprovar el decret que ara ha convalidat.