Abusos sexuals

El Congrés fa el primer pas per investigar els abusos a menors a l’Església

El PP i Vox han sigut els únics partits que han votat en contra de l’admissió a tràmit de la creació de la comissió

El Congrés fa el primer pas per investigar els abusos a menors a l’Església

David Castro

2
Es llegeix en minuts

El Congrés ha fet aquest dimarts el primer pas perquè es pugui obrir una investigació de presumptes abusos a menors al si de l’Església, atès que la majoria de la Mesa de la Cambra Baixa ha admès a tràmit la sol·licitud de creació d’aquesta comissió parlamentària presentada per Unides Podem, ERC i EH Bildu i avalada, entre altres forces, pel BNG.

El PSOE s’ha alineat amb els vots d’Unides Podem i han sumat majoria a la Mesa del Congrés després que els lletrats no hagin emès cap informe desfavorable i hagin proposat admetre a tràmit l’esmentada sol·licitud perquè la Junta de Portaveus sigui la que eventualment decideixi incloure’l en l’ordre del dia d’un pròxim ple, d'acord amb el disposat a l’article 52 del reglament de la Cambra baixa.

En la votació, el PP i Vox han votat en contra de l’admissió a tràmit i els populars han presentat al·legacions i un text alternatiu, segons han confirmat a Efe fonts parlamentàries.

La comissió d’investigació dependrà ara que la Junta de Portaveus voti incloure’l en alguna sessió plenària i els partits que han sol·licitat la comissió han confiat que el PSOE no freni ni retardi el seu debat en el ple.

La petició d’investigar presumptes abusos dins de l’Església és recolzada també per altres formacions com Ciutadans, Més País, Compromís, BNG i JxCAT.

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha valorat en roda de premsa del Congrés aquest dimarts que sigui la «primera vegada que les forces polítiques fan aquest pas» i ha demanat a tots els partits «no desaprofitar aquesta oportunitat».

Altres portaveus com la dirigent de JxCAT, Miriam Nogueras, ha asseverat: «Òbviament, hi donarem suport» mentre que des del BNG, Néstor Rego, ha incidit que «és necessari depurar responsabilitats polítiques i judicials».

«És una qüestió de justícia», assenyala Rego, mentre Unides Podem es mostra optimista que els socialistes donin curs a aquesta comissió perquè pugui arribar al ple al més aviat possible.

No obstant, el PP ja ha avisat que la investigació s’hauria d’estendre no només als casos de pederàstia de l’Església.

El líder del PP, Pablo Casado, va demanar ahir que s’investiguin tots els casos de pederàstia que «s’hagin comès on s’hagin comès» i no únicament els de l’Església, així que demanarà ampliar aquesta comissió a altres casos.

El PNB, per la seva banda, és partidari que es creu una comissió d’experts independents que investigui aquests abusos sexuals al si de l’Església catòlica davant la «gravetat» dels fets i la «inacció» d’aquesta institució.

Notícies relacionades

La proposta del PNB seria acceptada per la majoria dels partits d’esquerra que no assenyalen tant el marc a investigar, sinó en la necessitat de reconèixer, reparar i donar garanties a les víctimes.

«És un assumpte d’interès públic, i les víctimes tenen dret a ser escoltades. La comissió no pot servir per demonitzar l’Església catòlica... i en relació amb el format volem participar en el pla de treball i han de comparèixer experts i ser un altaveu per a les víctimes», ha dit el portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal.