Obra social

La Fundació La Caixa va facilitar ocupació a 41.000 vulnerables el 2021

La Fundació La Caixa va facilitar ocupació a 41.000 vulnerables el 2021

FUNDACIÓ LA CAIXA

2
Es llegeix en minuts

La Fundació La Caixa, a través del seu programa d’integració laboral Incorpora, ha facilitat 41.482 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat durant el 2021. L’esforç i dedicació d’unes 500 entitats socials han batut aquesta marca amb 1.200 tècnics dedicats a la integració laboral dels col·lectius en situació de risc i la col·laboració de més de 14.500 empreses.

Del total de les insercions, 22.527 han sigut de dones i 18.955, d’homes. A més, 9.909 tenen alguna discapacitat, i 31.573 estaven en risc o situació d’exclusió. El programa s’ha adaptat a les noves necessitat sorgides del context pandèmic dels últims dos anys, bastint ponts amb empreses i oferint accions formatives per inserir i preparar els demandants d’ocupació per a feines essencials. Algunes de les àrees d’actuació han sigut l’àmbit sociosanitari, la neteja, la logística i el comerç. A més, 38.131 de les contractacions es van produir a Espanya i 3.351 a l’estranger. El programa es desenvolupa també a Portugal, el Marroc, Polònia i Hongria.

Creació de microempreses

Des de l’any 2016, Incorpora porta a terme una línia d’autoocupació gràcies a la qual les persones en risc d’exclusió social poden participar i emprendre un negoci, que és una nova manera d’integrar-se al mercat laboral. Les persones demandants del programa que tinguin actitud i capacitat emprenedores poden desenvolupar un pla de negoci per crear la seva pròpia empresa a través d’un acompanyament facilitat a través dels 47 Punts d’Autoocupació Incorpora desplegats per tot Espanya. Amb aquesta iniciativa, el 2021, el programa de la Fundació La Caixa va atendre més de 3.000 persones i va facilitar la creació de 1.586 noves microempreses.

La salut mental

Notícies relacionades

En un any en què totes les mirades es dirigeixen a la salut mental a causa de la pandèmia, s’ha reforçat l’acompanyament i la integració laboral a les persones afectades amb trastorns mentals i emocionals. S’ha acompanyat més de 6.000 pacients, dels quals 2.766 han trobat feina. «La nostra línia d’atenció a la salut mental ha sigut més significativa que mai, hem impulsat oportunitats d’ocupació i creat eines i recursos per als professionals de la Xarxa Incorpora amb l’objectiu de millorar l’atenció i l’acompanyament a les persones que ho necessiten», afirma el president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé. A més, el programa ha impulsat jornades formatives i pràctiques als tècnics per identificar amb eficàcia els problemes mentals i emocionals en els processos d’inserció.

El programa Incorpora

El programa Incorpora es va engegar l’any 2006 amb l’objectiu de posar les persones al centre i fer-les protagonistes del seu propi canvi per sortir de les situacions difícils. El programa compta amb la col·laboració de més de 14.500 empreses i prop de 500 entitats socials que fan possible la integració sociolaboral de les persones vulnerables, a més d’una xarxa de més de 1.200 tècnics que ofereixen atenció personalitzada i seguiment dels participants abans, durant i després de la contractació dels beneficiaris.