Desigualtat digital

Detectada una nova bretxa entre rics i pobres per l’ús d’internet

  • L’anàlisi, centrada a França, conclou que als barris més humils s’utilitzen més les xarxes socials com a canal d’informació

Detectada una nova bretxa entre rics i pobres per l’ús d’internet
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les desigualtats socials entre rics i pobres també es deixen veure en el consum d’internet. Un estudi ha destapat una nova fractura digital que assenyala que als barris humils se solen utilitzar més les xarxes socials com a canal d’informació, mentre que a les zones més riques s’accedeix principalment als mitjans de comunicació tradicionals.

El treball, fet per investigadors de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), l’Institut IMDEA Networks i Orange Innovation, analitza com l’estatus socioeconòmic condiciona l’ús d’internet, que relaciona amb variables com la renda, l’educació i la desigualtat per zones. «Un consum de notícies més gran en mitjans ‘online’ tradicionals està associat amb un poder adquisitiu més gran i un nivell d’estudis superior. D’altra banda, Facebook està associat a un menor poder adquisitiu i un nivell d’estudis inferior», explica Iñaki Ucar, investigador de Big Data de l’Institut UC3M-Santander.

Els investigadors alerten que aquest «diferent comportament» a internet pot tenir conseqüències nocives: «Atès que plataformes com Youtube i Facebook han sigut utilitzades per propagar la desinformació i que l’ús relatiu d’aquestes plataformes és més gran en zones amb un nivell educatiu inferior i menys ingressos, és probable que l’efecte d’aquesta desinformació hagi afectat més».

Bretxa entre classes

L’estudi, publicat el desembre passat a la revista científica ‘Journal of The Royal Society Interface’, ha utilitzat 3.700 milions dades afegides anònimes de telefonia recopilades a grans ciutats de França entre el maig i el juny del 2017.

En països desenvolupats com França la fractura digital en l’accés a dispositius mòbils és més baixa, ja que bona part de la població disposa de telèfons intel·ligents. No obstant, sí que hi ha el que els investigadors han anomenat ‘bretxa d’ús’, això és, com la fractura entre classes socials també condiciona l’ús d’internet.

Notícies relacionades

La bretxa detectada resulta «especialment gran per a determinades classes específiques de serveis, com les xarxes socials, l’‘streaming’ d’àudio i vídeo, el correu electrònic i el consum de continguts de notícies». L’ús d’aquests tres últims és més pronunciat als barris més adinerats.

Els investigadors creuen que les conclusions extretes es poden extrapolar a països amb una cultura i riquesa similar, com els de l’entorn europeu. «Es demostra per primer cop, de forma quantitativa i a gran escala, la validesa de les hipòtesis sobre l’heterogeneïtat de l’ús dels serveis mòbils per part de diferents grups socioeconòmics», han informat.