L’impacte d’òmicron

El 65% de les residències catalanes, amb coronavirus

En l’última setmana han mort 42 persones en centres residencials de la Generalitat, gairebé el doble que la setmana anterior / Drets Socials canvia les normes per frenar la falta de personal als geriàtrics i elimina les quarantenes dels casos estrets

La primera resident en rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer a la residencia Mare de Deu de la Merce de Tarragona ha estat Pepita Duch  de 97 anys  que fa 15 anys que resideix al centre  Imatge del 18 de gener del 2021  (Horitzontal) Departament de Salut ACN

La primera resident en rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer a la residencia Mare de Deu de la Merce de Tarragona ha estat Pepita Duch de 97 anys que fa 15 anys que resideix al centre Imatge del 18 de gener del 2021 (Horitzontal) Departament de Salut ACN / Departament de Salut

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de la meitat de les residències per a la tercera edat a Catalunya tenen un brot de coronavirus. Són el 65% dels centres, cinc punts més que la setmana anterior. També pugen les morts i els ingressos hospitalaris, que se situen en 42 i 115, respectivament. Hi ha més de 2.000 professionals infectats, són 600 menys que la setmana anterior. Aquestes dades les ha facilitat aquesta tarda la conselleria de Drets Socials, que a més ha canviat els protocols a les residències perquè els residents confinats puguin tenir visites i els professionals que siguin contacte estret d’un positiu no guardin quarantena.

Segons últim balanç de la Generalitat, que compta els casos de la setmana passada, el 65% dels geriàtrics tenen brots de coronavirus. En el 32% dels centres són brots nous i descontrolats (set punts més que la setmana anterior) i en el 33% el brot ja està sota control. Aquesta setmana passada van morir 42 persones que vivien en residències (ja fossin d’avis o de persones amb discapacitat), són 17 més que les dades de la setmana anterior. També creixen els ingressos a l’hospital que passen de 80 a 115.

Falta de personal

Falta de personalLa situació actual no té res a veure amb la primera onada de la pandèmia, quan hi havia més de cent defuncions diàries. Aquesta vegada el problema als centres és la falta de personal. La setmana passada hi va haver 2.600 professionals infectats (aquesta vegada són els 2.080) però el problema passa quan tots els treballadors del mateix torn han de fer quarantenes i confinar-se també. De fet, la Generalitat diu desconèixer el nombre de professionals de baixa, tot i que les patronals i els sindicats ja avisaven inicis de mes que podrien ser a prop del 30% de les plantilles, una cosa que posaven en risc l’atenció més bàsica.

Notícies relacionades

«S’ampliarà la bretxa de la desatenció», avisa el director de la residència Les Fonts de Terrassa i president de l’associació i directors de residències, (ASCAD), Andrés Rueda. Creu que les dades que ofereix la conselleria són inferiors a la realitat, i assegura que s’estan catalogant residències ‘taronges’ en comptes de ‘vermelles’ per no crear alarmisme social.

Nou protocol

Avui mateix la Generalitat ha tornat a canviar els protocols i ha establert que els treballadors de les residències que siguin contactes estrets d’un positiu només faran quarantenes quan ells també siguin positius a través d’un test PCR. Aquesta nova norma, a més, estableix que els residents que estiguin aïllats i infectats podran rebre visites de màxim dos persones, en espais individuals i amb mascaretes FFP2. I que si són asimptomàtics podran estar en espais comuns i fer sortides. «De sobte, hem deixat de ser búnquers per ser bombolles d’infecció. Amb aquestes mesures assumim més contagis i mes disseminació. No dic que siguin dolentes, dic que pujaran. Però el problema és que ens falten mans, no hi ha personal per contractar», insisteix Rueda.