A 149 ciutats

Aquest és el nou senyal de la DGT per lluitar contra el canvi climàtic

  • Tots els municipis de més de 50.000 habitants hauran de tenir una zona de baixes emissions

Aquest és el nou senyal de la DGT per lluitar contra el canvi climàtic
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb motiu de la nova llei del canvi climàtic, abans del 2023 totes les ciutats de més de 50.000 habitants hauran de comptar amb una zona de baixes emissions (ZBE), com ja passa a Barcelona o Madrid. Aquesta mesura s’aplicarà en 149 municipis espanyols.

Per aquesta raó, la Direcció General de Trànsit (DGT) implantarà un sistema basat en etiquetes mediambientals per disminuir progressivament l’accés, la circulació i l’estacionament de vehicles, segons ha explicat l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu és millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Significat

El nou senyal és rodó i, al seu interior, hi apareix un cotxe expulsant fum pel tub d’escapament. Segons la DGT, el senyal informa de «l’entrada prohibida de vehicles de motor, excepte aquells que disposin del distintiu ambiental indicat per l’entitat local a la part inferior del senyal».

Excepcions

El senyal també inclou un requadre amb les excepcions que haurà de delimitar cada localitat. Les etiquetes dissenyades per la DGT són: l’etiqueta zero emissions, l’etiqueta ECO i els distintius B i C.

L’etiqueta de zero emissions correspon a vehicles elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d’autonomia estesa (REEV) i els híbrids endollables (PHEV) que tinguin una autonomia mínima de 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

L’etiqueta ECO és per als vehicles elèctrics endollables amb una autonomia inferior a 40 quilòmetres i als híbrids no endollables. També està dissenyada per als vehicles propulsats per gas natural i gas (GNL) i els que utilitzen gas liquat del petroli (GLP).

Notícies relacionades

El distintiu C és per als vehicles de combustió interna. És a dir, turismes i furgonetes de gasolina matriculades a partir del 2006 i dièsel a partir del setembre del 2015.

El distintiu B està pensat per a turismes i furgonetes que utilitzin gasolina i que estiguin matriculades des de l’any 2000. Si utilitzen dièsel han d’haver sigut matriculades a partir del 2006. També inclouen els vehicles de transport de mercaderies (de dièsel i gasolina) matriculats a partir del 2005.