Violació de la privacitat

El Parlament Europeu, sancionat per transferir dades dels ciutadans als Estats Units

  • El regulador comunitari conclou que l’Eurocambra ha violat la directiva de protecció de dades de la UE, però esquiva una sanció econòmica

El Parlament Europeu, sancionat per transferir dades dels ciutadans als Estats Units

REUTERS / YVES HERMAN / POOL

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament Europeu ha violat les seves pròpies directives al transferir dades dels ciutadans als Estats Units. Un any després que l’associació europea en defensa de la privacitat Noyb fes publica la denúncia, el Supervisor Europeu de Protecció de Dades (EDPS) li ha donat la raó aquest dimarts en un escrit en què amonesta l’Eurocambra i l’obliga a rectificar per complir la normativa vigent.

Aquest cas va arrencar al destapar-se que un servei extern que el PE va habilitar perquè els ciutadans poguessin reservar tests de la covid-19 utilitzava Google Analytics, una popular eina d’analítica d’audiències a internet que transfereix de forma automàtica les dades, en aquest cas de ciutadans europeus als EUA.

Des de l’estiu passat la Unió Europea (UE) considera que el país nord-americà no garanteix un tracte adequat que protegeixi la privacitat de les dades europees. Fins aleshores, Brussel·les comptava amb una norma, coneguda com a ‘Privacy Shield’ (escut de seguretat, en anglès), que permetia el flux de dades cap a l’altra banda de l’Atlàntic. Aquesta norma va ser tombada per una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) al considerar que, en mans de Washington, aquestes dades podien acabar sent utilitzades per a la vigilància massiva.

Mà dura per garantir la privacitat

La reprimenda a l’Eurocambra, a càrrec del seu propi supervisor, marca el camí cap a un enduriment de les polítiques europees per garantir la privacitat digital dels seus ciutadans. No obstant, la decisió de l’EDPS (dependent de la Comissió Europea) no comporta una sanció econòmica.

Notícies relacionades

«L’EDPS ha deixat clar que fins i tot l’ús d’una galeta d’un proveïdor nord-americà viola les lleis de privacitat de la UE», ha ressaltat el president de Noyb, l’activista austríac Max Schrems.

Malgrat que la legislació europea ja no contempla l’enviament de dades als EUA, gegants tecnològics que operen en territori europeu com Amazon, Google i Facebook continuen enviant les vostres dades a servidors nord-americans. El revés de la justícia europea a la llei que permetia el flux d’informació entre Brussel·les i Washington, això sí, ha obert un important debat per a la gran quantitat d’empreses que depenen digitalment de les grans corporacions.