Os de Balaguer

Demanen actuar d’urgència davant l’imminent despreniment d’una roca a Lleida

«És una massa que s’està separant de la pedra mare, que fa en total 33 metres d’altura», explica Rufach

Demanen actuar d’urgència davant l’imminent despreniment d’una roca a Lleida

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament d’Os de Balaguer (Lleida) ha demanat a la Diputació de Lleida un informe «d’urgència» per poder començar les obres i apuntalar una roca del penyal Espígol, ubicat a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Gerb, que fa setmanes que dona senyals d’un despreniment imminent. Segons ha explicat l’alcaldessa de la localitat de la comarca de la Noguera a Efe, Estefanía Rufach, en l’actualitat hi ha una esquerda als últims 8 metres del penyal amb una profunditat de 2 metres i 20 d’ample.

«És una massa que s’està separant de la pedra mare, que fa en total 33 metres d’altura, i aquesta és la que ens ha donat el senyal d’alarma», explica Rufach.

No és la primera vegada que es porten a terme tasques de neteja i de col·locació de malla al penyal per evitar el despreniment de roques, però, a causa de l’alerta que podia suposar aquesta esquerda, una empresa encarregada dels treballs va col·locar uns sensors per monitoritzar els moviments.

«La sorpresa va arribar quan als 10 dies ens diuen que hi ha hagut moviment i va ser llavors quan es van adonar que l’esquerda havia crescut», afegeix.

Finalment, i amb la finalitat de seguir més de prop el procés, es va col·locar una alarma perquè els veïns de la localitat poguessin saber quan hi havia moviments i, així, evitar el seu pas per la zona.

Dues alarmes

La preocupació actual de l’Ajuntament neix del fet que, en aquest Nadal, l’alarma ha sonat en dues ocasions, una per Cap d’Any i una altra el dia de Reis, fet que ha empès a demanar un informe d’urgència a la Diputació.

Notícies relacionades

«Si no justifiquem que és una urgència, el permís per realitzar les obres pot tardar alguns mesos i està clar que no podem esperar tant», remarca Rufach.

Ara, amb l’informe de la Diputació aprovat, el consistori es reuneix demà amb l’empresa encarregada de les obres per analitzar la situació i els plans de seguretat i, així, poder actuar al més aviat possible en la col·locació una malla que, en cas de caiguda, eviti grans danys. 

Temes:

Lleida