Investigació

Un estudi apunta al virus de la malaltia del petó com a principal causa de l’esclerosi múltiple

El virus d’Epstein-Barr, responsable de la mononucleosi, tindria un vincle directe amb la malaltia desmielinitzant crònica

Un estudi apunta al virus de la malaltia del petó com a principal causa de l’esclerosi múltiple
1
Es llegeix en minuts

Una nova anàlisi de les dades dels reclutes militars nord-americans suggereix que l’esclerosi múltiple (EM), considerada de causa desconeguda, és una complicació de la infecció pel virus d’Epstein-Barr (VEB), segons publiquen els investigadors a la revista ‘Science’.

L’esclerosi múltiple és una malaltia desmielinitzant crònica del sistema nerviós central. No es coneix la causa subjacent de la malaltia, però es creu que el virus d’Epstein-Barr –responsable de la mononucleosi o malaltia del petó– és un possible culpable. No obstant, la majoria de les persones infectades per aquest virus comú no desenvolupen esclerosi múltiple, i no és possible demostrar directament la causalitat d’aquesta malaltia en els éssers humans.

A partir de les dades de més de 10 milions de reclutes militars dels Estats Units controlats durant un període de 20 anys, 955 dels quals van ser diagnosticats d’EM durant el seu servei, l’investigador de la Universitat de Harvard Kjetil Bjornevik i el seu equip van posar a prova la hipòtesi que l’EM està causada pel VEB.

Notícies relacionades

Van descobrir que el risc de desenvolupar EM en individus que eren negatius del VEB es multiplicava per 32 després de la infecció pel VEB. «Aquests resultats –diuen els autors–, no es poden explicar per cap factor de risc conegut i suggereixen que el VEB és la principal causa de l’EM».

Assenyalen que un dels tractaments més eficaços per a l’EM són els anticossos monoclonals anti CD20 i que dirigir-se directament al VEB podria tenir grans avantatges en comparació amb les teràpies basades en els anti CD20, que s’han d’administrar per infusió intravenosa i poden augmentar el risc d’infecció.