Club d’Educació i Criança de EL PERIÓDICO

Els Reis Mags necessiten descansar

  • L’autor de literatura infantil i juvenil Pablo Reyna narra al seu últim llibre com Melcior, Gaspar i Baltasar se’n van de vacances per recuperar forces i reconquistar els seus poders

Els Reis Mags necessiten descansar

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

«La meva filla de 6 anys: mama, el vestit de Gaspar no és de veritat. No t’ho perdonaré mai, Manuela Carmena. Mai».

Amb aquest tuit tan vehement, Cayetana Álvarez de Toledo (PP) va incendiar la cavalcada de Reis el 2016. L’equip de la llavors alcaldessa, Manuela Carmena, va apostar per una vestimenta reial gens tradicional. Les xarxes socials van cremar. Una vegada més. Aquella enèsima polèmica amb el passeig de ses majestats va fer que l’escriptor Pablo C. Reyna, valencià de 35 anys, reflexionés sobre Melcior, Gaspar i Baltasar. ¿Com són en realitat? ¿Com vesteixen? ¿Com és el lloc on viuen? ¿Què fan quan no estan repartint regals? Totes aquestes reflexions ara s’han convertit en un llibre infantil: ‘Las vacaciones de los Reyes Magos’ (Duomo), un conte il·lustrat que narra com ses majestats perden els poders després de la nit del 5 de gener.

El pensament màgic –una etapa compresa entre els 2 i els 7 anys– és fonamental en la infància. «Alimentar la imaginació és molt important no només per als nens sinó també per als adults. Tots s’han de divertir i compartir la fantasia d’aquella nit», afirma Reyna, autor de literatura infantil i juvenil i responsable de la sèrie ‘MultiCosmos’. «Alimentar la il·lusió és una experiència molt positiva», diu. 

A ‘Las vacaciones de los Reyes Magos’, la cap de ses majestats –sí, els Reis tenen una cap, l’Ambrosia, i no un cap– decideix que s’agafin dies lliures per recuperar forces i, de passada, la seva màgia. El conte parla sobre la importància del descans perquè dormir és un superpoder, com hem dit moltes vegades en el Club d’Educació i Criança.

Il·lustrades per Ignacio Hernández, les acolorides pàgines del conte també parlen del treball en equip: «La màgia de cada un no funcionava gaire bé, però quan tots tres unien les seves forces res els podia guanyar». I de com esperar té la seva recompensa. «Part de la màgia és esperar que arribi la nit de Reis. Els millors regals són els que no t’esperes», afirma l’autor. 

El llibre de Reyna i Hernández té el valor de recuperar per a la infància uns dels personatges més entranyables i estimatsper als nens i les nenes. Al contrari del que passa amb Pare Noel, els Reis Mags no són precisament omnipresents ni en la literatura ni en el cine. ‘La vida de Brian’, dels Monty Python (1979), és una pel·lícula de culte però no està precisament recomanada per a la infància. El mateix amb l’espanyola ‘Noche de Reyes’ (Miguel Bardem, 2001). Així que ja anava sent hora que Gaspar, Melcior i Baltasar aterressin en la cultura infantil.

Reyna anima pares i mares a potenciar el pensament màgic dels seus fills i filles gràcies als contes i els llibres. «No sé si llegir és important per a ells, el que si sé és que és beneficiós», afirma després de posar èmfasi que llegir és perfectament compatible amb les pantalles. «Cada època, els llibres han tingut el seu rival. Fa anys era la televisió. Ara són els videojocs, però la literatura sempre tindrà un buit. No es tracta de mirar per sobre de l’espatlla altres tipus d’entreteniment. Crec, sincerament, que hi ha temps per a tot. Això sí, no crec que els pares hagin d’imposar la lectura als fills. Gràcies a l’exemple que donin a casa i a una altra sèrie de coses, els nens s’acabaran acostat als contes, que els serviran per crear un món propi», diu.

Notícies relacionades

Reyna prefereix no entrar en la polèmica sobre la cavalcada d’aquest any, centrada en el bon aspecte físic del rei Gaspar. Twitter ha cremat (per enèsima vegada) amb el fet que sa majestat sigui tan guapo. Per sort, i al contrari del que passa amb els adults, els nens no viuen a Twitter. «Cada any hi ha una controvèrsia amb la cavalcada. A mi em sembla tot bé sempre i quan no s’ofengui ningú», conclou l’autor, que, en tot cas, recomana ser prudent a les xarxes socials.

Gaspar és el rei favorit, precisament, de l’il·lustrador del conte. Reyna, no obstant, opta per Melcior. Fa 20 anys li va portar un despertador musical que continua utilitzant diàriament. Als seus 35 anys l’autor –que ben aviat publicarà la novel·la infantil ‘El concurso de los abuelos’– conserva la màgia de la nit del 5 de gener. Aquest any ses majestats li han portat el que va demanar: diversos llibres i un taller de cuina.

Club d’Educació i Criança