Precaució

Catalunya intensifica la vigilància per la detecció de grip aviària a Soses

Catalunya continua considerant-se «territori de lliure influència aviària», però el Govern ha volgut extremar les precaucions.

zentauroepp4187670 la coru a  una cisne blanco en el parque urbano en sta cruz 200521204855

zentauroepp4187670 la coru a una cisne blanco en el parque urbano en sta cruz 200521204855 / CARLOS LAGO

1
Es llegeix en minuts

El Departament d’Acció Climàtica i els Agents Rurals han intensificat la vigilància de la grip aviària després que aquesta setmana es confirmessin 5 casos del virus de la Influència Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) en animals morts a Soses (Lleida).

Es tracta de quatre cignes i una cigonya que membres del Cos d’Agents Rurals van trobar morts al riu Segre el dia 22 de desembre.

Segons ha informat avui el Govern en un comunicat, Catalunya continua considerant-se «territori de lliure influència aviària» i els països membres de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) no poden imposar restriccions al comerç dels ocells de corral i els seus productes. Tot i així, han volgut reforçar les mesures de vigilància i protecció.

En aquest sentit, el Govern assegura que la situació comporta un risc, ja que hi ha la presència de la malaltia en aus silvestres i al nord d’Europa es continuen notificant nous casos de manera periòdica.

Per això, el Ministeri d’Agricultura ja va anunciar a principis d’aquesta setmana que és necessari equiparar les mesures de bioseguretat aplicades a les zones d’especial risc a les zones d’especial vigilància de tot l’Estat.

La prohibició d’utilitzar aus com oques, ànecs o cignes com a reclam de caça, la cria d’ànecs i oques amb altres espècies de corral, la cria d’ocells de corral a l’aire lliure, el subministrament d’aigua als ocells de corral procedent de dipòsits on puguin accedir les silvestres, així com la presència d’ocells de corral als centres de concentració d’animals, són les restriccions aplicades i vigents en aquests moments.

Notícies relacionades

La Generalitat ha decidit elaborar una resolució en què s’extrapolen les mesures de bioseguretat a tots els municipis de Catalunya, siguin o no zones de risc.

Està previst que l’esmentada resolució es firmi en els pròxims dies i que s’engegui fins al 20 d’abril, període de més risc i afluència d’aus migrades des del nord d’Europa.