L’evolució de la pandèmia

L’òmicron es cola a la meitat dels geriàtrics catalans

  • El 20,7% de les residències de gent gran registren brots nous de covid i en el 27% ja els tenen controlats

  • Directors, sindicats i patronals alerten de la falta «greu» de personal i una «tensió inhumana»

Imma Fornells, auxiliar de geriatría del centro La Creu de Palau, es la primera trabajadora en recibir la vacuna diseñada por Pfizer y BioNtech en la provincia de Girona.

Imma Fornells, auxiliar de geriatría del centro La Creu de Palau, es la primera trabajadora en recibir la vacuna diseñada por Pfizer y BioNtech en la provincia de Girona. / David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La variant òmicron del coronavirus s’ha colat ja en el 47,7% dels geriàtrics catalans. La mortalitat és molt baixa –s’han quantificat 14 defuncions en l’última setmana–, però el problema són els treballadors que es contagien, que s’han d’aïllar i que ningú vol substituir. «Més que un problema sanitari tenim un problema de personal: ens falten mans i no donem l’abast», insisteix el president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències a Catalunya (UPIMIR) Vicente Botella.

«La tensió que suportem és inhumana», resumeix la presidenta de la patronal ACCRA, Cinta Pascual, que demana una reducció de quarantenes pels contactes estrets d’aquests treballadors. «Estem molt malament. I molt preocupats», afegeix Andrés Rueda, president de l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis a la Dependència (ASCAD). «El problema de la variant òmicron no és la mortalitat, és l’absentisme del personal que s’infecta. Hem hagut de fer una llista de prioritats per poder donar el servei, és impossible fer-ho tot», afegeix. Es prioritzen els àpats, la medicació i la higiene. «I anem a deshora», afegeix.

Segons les dades del Govern, a Catalunya hi ha ara mateix 488 residències amb brots de coronavius. Són pràcticament la meitat del total. D’aquestes, 212 tenen amb brots actius, nous o descontrolats. Són dades superiors a la segona onada de la pandèmia, i similars als de la primera, tot i que llavors els cribratges eren escassos i la detecció, pràcticament impossible. La diferència aquest cop és que les morts estan sota mínims. En l’última setmana, des de Sant Esteve fins a Cap d’Any, es van registrar 708 contagis, 14 defuncions i 68 ingressos hospitalaris. Però hi ha 1.319 professionals infectats, un 3,5% del total, majoritàriament són personal de neteja i gerocultores: els que estan a primera línia i són més essencials.

Contagiats durant el Nadal

Molts d’aquests contagis es deuen als dies de Nadal. «Ens estem trobant amb persones que van sortir a sopar i dinar amb la família el dia 24 a la nit, el 25 i el 26, i després s’ha sabut que a taula hi havia positius», explica Botella, que va apostar per impedir les sortides a l’exterior. I d’aquella pols, aquest fang. «Tenim moltes plantilles de baixa. Ningú vol venir a treballar durant només 10 dies a una residència, i menys durant les festes. «Portem unes setmanes molt tensionats, les baixes estan impactant molt el sector i ens falten mans», confirma també Josep Maria Yagüe, responsable de CCOO en l’àrea de Dependència.

El problema amb els contactes estrets

Després de la pandèmia del coronavirus, molts geriàtrics ordenen els torns dels treballadors per unitats estretes, formades per unes 10 persones. «Quan tenim un positiu, tot aquest grup se n’ha d’anar a casa confinat i esperar 14 dies a veure si donen positiu... És massa llarg, no pot ser que els aïllaments per als positius siguin ara de 7 dies, però que aquests treballadors, que només són contactes, hagin d’esperar tant», reclama Pascual. De fet, afegeix que la presència del virus és «imparable» i que la pressió i tensió de treball és «màxima». També reclama la possibilitat de contractar estudiants d’últim any de formació o que no disposin del títol acreditatiu per poder atendre els avis.

Fa setmanes que aquesta realitat afecta el sector, però després de les festes ha esclatat. Dimarts passat l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD) va emetre un comunicat en què alertava del col·lapse de molts centres. «En aquests moments el mercat laboral del sector assistencial està patint una greu crisi per falta de personal i si hem d’afegir la dificultat de trobar substituts en aquestes dates pot portar les residències al límit de la seva capacitat d’assistència», exposa el comunicat. «Notem també el col·lapse de la sanitat en relació amb les visites dels metges i els resultats de les PCR, que s’allarguen més del compte», afegeix Pascual.

Pitjors perspectives

Notícies relacionades

El problema és que la situació no sembla que hagi de millorar. «Les dades de la conselleria són de fins a l’1 de gener, però des dde l’ASCAD calculem que l’absentisme de personal a causa d’infeccions ha pujat al 30% i que ja són el 70% dels geriàtrics que actualment tenen casos de coronavirus», diu Rueda. «Estem malament, i anirem a pitjor», remata.

Drets Socials assumeix que la falta de personal, que també afecta l’atenció sanitària de l’atenció primària i els hospitals, està fent efecte.