Crisi del coronavrius

En l’aire una de les mesures contra la covid de Sánchez: no hi ha estoc de tests d’antígens d’ús professional

El president va anunciar que, davant el desproveïment de tests d’autodiagnòstic a les farmàcies, podran vendre un altre tipus de test d’ús hospitalari

En l’aire una de les mesures contra la covid de Sánchez: no hi ha estoc de tests d’antígens d’ús professional
6
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

A més de la «intensificació i acceleració» de la vacunació o la polèmica obligació de tornar a l’ús de mascaretes en exteriors, hi ha una altra mesura anunciada pel president del Govern, Pedro Sánchez, per aturar l’avenç de la sisena onada que podria estar en l’aire. Es tracta de la venda en farmàcies d’un tipus de test d’antígens d’ús professional és a dir, el que es fa als pacients sospitosos de tenir covid als hospitals, centres de salut, laboratoris privats o en els cribratges massius a càrrec de personal sanitari– que vindria a suplir la falta absoluta, a tot Espanya, dels autotests de diagnòstic que es despatxaven des de l’estiu a les apotecaries. Segons ha pogut saber El Periódico de España a través d’un dels principals importadors d’aquest tipus de proves, en aquest moment també hi ha falta d’estoc dels tests professionals que, segons el president, arribaran en pocs dies a les farmàcies espanyoles. «És superior la demanda a l’oferta», asseguren.

Sánchez informava aquest dimecres que l’objectiu de l’arribada d’aquestes proves, és que hi hagi més disponibilitat de tests per a qui vulgui comprar-los i ampliar l’oferta «per acabar amb el coll d’ampolla que estem tenint ara mateix» en relació amb la falta de subministrament que registra Espanya des de fa setmanes, tal com ha anat explicant aquest diari. Els nous tests que s’aprovaran són similars als d’autodiagnòstic i compten amb una mostra nasal per facilitar l’extracció. Entre els requisits, cal que hagin sigut validats per a la seva autorització a la Unió Europea i també la identificació d’empreses de fabricació nacional perquè arribin abans al mercat.

Un dia abans que el cap de l’Executiu avancés, en la Conferència de Presidents, que aquesta és una de les mesures per frenar la sisena onada, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, anunciava, en la seva intervenció en la sessió de control al Govern al Congrés, que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del seu departament, autoritzaria de manera temporal la dispensació al públic en farmàcies d’aquest tipus de proves d’ús professional. Una mesura que va ser ben acollida pel Consell General de Farmacèutics que, en aquestes setmanes prèvies a Nadal, s’han vist seriosament compromesos a les seves oficines per la falta de subministrament.

L’autorització temporal de vendre aquestes proves d’ús professional a les apotecaries la justifica així l’AEMPS: ha contactat amb les empreses que comercialitzen a Espanya tests ràpids d’antígens d’autodiagnòstic i algunes han informat que la demanda d’aquest tipus de test s’ha multiplicat per 1.000. La sol·licitud dels clients s’ha disparat de tal manera que hi ha laboratoris privats que ja admeten que han multiplicat fins i tot per quatre la realització d’aquestes proves –precisament els tests d’ús professional– el preu mitjà del qual ronda els 30 euros, molt per sobre dels 7 que pot costar en una farmàcia un test d’autodiagnòstic.

Segueix el desproveïment

Una carestia, en ple Nadal i amb la variant òmicron desencadenant una onada de contagis gairebé sense precedents, que ha posat contra les cordes el sector. Tant és així que, a Madrid, on ahir van començar a distribuir-se amb comptagotes i amb una setmana de retard els promesos per la presidenta Isabel Díaz Ayuso, ja estan informant els clients que s’ha tornat a trencar l’entrega i que fins a la setmana vinent no tindran més proves disponibles. Aquest mateix dijous, aquest diari ho comprovava en una cèntrica farmàcia, on l’apotecari explicava: «N’arriben molt pocs. Avui, 70. I han volat a primera hora. Fins a la setmana vinent no n’hi haurà més». A l’aparador, l’habitual cartell de: «No hi ha tests dels de la Comunitat de Madrid».

També aquest dijous, «davant la situació d’escassetat de test d’autodiagnòstic i l’alta demanda social en aquestes dates nadalenques», el Consell General feia una crida «al seu ús responsable» i, de passada, advertien que «poden aparèixer falsos negatius quan es fan sense tenir símptomes o si la càrrega viral és baixa, per la qual cosa un resultat negatiu no exclou la possibilitat d’infecció».

Recórrer als tests professionals

El mateix òrgan col·legial aplaudia la decisió avançada per la ministra Darias, després elevada a anunci pel president Sánchez dins de les mesures per combatre la nova onada de la pandèmia, acudir a un altre mercat: els tests d’antigen d’ús professional que, segons expliquen des de l’AEMPS, són el tipus de proves de diagnòstic que s’utilitzen en hospitals, centres sanitaris i laboratoris privats. També a les grans empreses o en els cribratges massius. Realitzades per personal sanitari. Des de l’AEMPS remarquen: que part d’aquest estoc comença a vendre’s a les farmàcies per suplir el desproveïment dels autotests, no significa que en aquests centres hi hagi d’haver problemes: «S’està garantint l’aprovisionament també a hospitals i centres sanitaris».

No obstant, aquest diari ha consultat a Protect Line, marca de comercialització de productes sanitaris del grup empresarial DBTrading, un dels principals importadors a Espanya de tests ràpids d’autodiagnòstic de venda en farmàcies que també es dedica a importar els tests d’antigen d’ús professional que venen, fonamentalment, a hospitals privats o grans empreses.

«Avui ja ens hem quedat sense estoc, però estem rebent mercaderia setmanalment. És superior la demanda a l’oferta», diu la importadora.

Des de la companyia, que en el seu moment va revelar a aquest diari que la falta de subministrament d’autotests es devia al fet que part important del seu estoc va anar a parar a Alemanya –on es venen fins i tot als supermercats i a un preu molt inferior al del nostre país– abans que a Espanya esclatés la sisena onada, indiquen aquesta vegada que també hi ha falta d’estoc dels tests professionals. «Avui ja ens hem quedat sense estoc, però estem rebent mercaderia setmanalment. És superior la demanda a l’oferta. I ens estan trucant tots els clients i fins i tot competència nostra per demanar-nos-en», expliquen.

L’arribada dels tests, en l’aire

El Periódico de España ha traslladat aquesta situació a l’AEMPS per saber si tenen coneixement que ja hi ha desproveïment dels tests d’ús professional fet que, entre altres coses, dona idea de l’escalada veloç de contagis. Des de l’organisme es remeten al Ministeri de Sanitat, que no ha respost a aquesta qüestió.

«La màxima urgència en aquest moment és que hi hagi proveïment», diuen des del Consell General de Farmacèutics.

Des del Consell General de Farmacèutics tampoc tenen constància si existeix desproveïment d’aquest tipus de proves d’ús professional. Sí que valoren «positivament» la mesura anunciada i esperen «que pugui fer-se efectiva al més aviat possible, ja que la situació d’escassetat de tests d’autodiagnòstic està afectant enormement els ciutadans. La màxima urgència en aquest moment és que hi hagi proveïment».

Hi ha un altre dubte que aquest diari ha plantejat a l’AEMPS. Si es tracta de tests d’ús professional –els han de fer sanitaris, indiquen des de la importadora– ¿qui s’encarregarà de realitzar-los quan una persona l’adquireixi en una farmàcia?. ¿El mateix farmacèutic?. ¿Ensenyaran a fer-ho a qui l’adquireix?. El Consell General de Farmacèutics respon que, en algunes comunitats autònomes, pot ser el mateix farmacèutic qui presti ajuda i transmeti les dades a les autoritats sanitàries per a registre i traçabilitat.

Notícies relacionades

Segons la informació que ha facilitat l’AEMPS, aquests tests d’ús professional són amb presa de mostra nasal i poden venir en presentacions de 20-25 tests per caixa, en comptes de manera individual, i tindran la validesa indicada en les instruccions d’ús de cada producte. Es prioritzarà que siguin empreses de fabricació nacional per facilitar la seva disponibilitat immediata, amb transport i distribució ràpida.

Les proves d’antígens serveixen per detectar una infecció activa, ja que identifiquen la presència de proteïnes del virus. La mostra es processa al mateix lloc de la seva recollida i pot trigar pocs minuts. Un resultat positiu significa que el virus és present i que probablement hi ha una infecció en curs. S’ha de fer durant els 7 primers dies de la infecció, quan la càrrega viral està en el punt més àlgid, segons informació de la mateixa Agència Espanyola del Medicament.