coronavirus

¿Per què el TSJC no ha fet cas del fiscal i avala el toc de queda?

¿Per què el TSJC no ha fet cas del fiscal i avala el toc de queda?

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avala el toc de queda i la restricció a 10 persones en les reunions perquè són mesures necessàries, proporcionals i estan justificades, sobretot, per l’increment de contagis a causa de la variant òmicron i el risc de col·lapse sanitari el mes de gener. La fiscalia, en canvi, s’ha oposat a l’aplicació de les propostes de la Generalitat perquè, al seu entendre, no estaven degudament justificades i els arguments platejats per l’Executiu no són «suficients» per limitar drets fonamentals. «Sense unes mesures severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades que no han sigut degudament motivades, ni són idònies, ni necessàries per a les finalitats que es pretenen», deia el seu informe.

En la resolució de l’alt tribunal català no es menciona l’informe de la fiscalia, però sí que entra a valorar el fons de l’assumpte. El dictamen del ministeri públic assenyala que, segons la doctrina jurídica, «no n’hi ha prou de justificar una dada d’incidència, no n’hi ha prou amb consideracions de prudència, protecció (com que s’ha incrementat el nombre de gent que vol vacunar-se, el col·lapse sanitari...)», sinó que les mesures han de ser «indispensables» per la situació epidemiològica i «no s’ha demostrat que la implantació d’aquestes mesures compleixi aquestes condicions».

Fase de transmissió no controlada

Notícies relacionades

En canvi, l’alt tribunal sí que considera suficient aquestes dades aportades per la Generalitat i que plantegen que Catalunya es troba en «una fase d’alerta quatre», el màxim, amb «una valoració de la situació de risc molt alta», i per això s’està un episodi de «transmissió comunitària no controlada o sostinguda que pot incidir en les capacitats de resposta del sistema sanitari». Al seu entendre, les xifres d’infectats situen la comunitat autònoma «en una situació molt preocupant d’emergència sanitària que requereix mesures addicionals d’aplicació immediata».

L’objectiu: «reduir el nombre de consultes, ingressos hospitalaris i morts per covid en la pròximes setmanes». L’adopció del toc de queda i les restriccions en les reunions podrien «ajudar a reduir en 10 vegades el potencial impacte de l’òmicron en la població catalana», segons els jutges. L’alt tribunal precisa que no «pot devaluar la seva transcendència» l’augment «exponencial» d’aquesta variant i que previsiblement «col·lapsarà els serveis assistencials» el gener del 2022.