Una jutge requereix a Endesa que arregli les línies elèctriques per evitar la mort d’aus

SOCIEDAD  Aves electrocutadas en torres electricas  en la comarca de la Noguera  Foto  AGENTES RURALES DE LA GENERALITAT

SOCIEDAD Aves electrocutadas en torres electricas en la comarca de la Noguera Foto AGENTES RURALES DE LA GENERALITAT / AGENTS RURALS DE LA GENERALITAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat de Vic que investiga la mort d’aus electrocutades als cables i pals elèctrics ha requerit a la companyia Endesa que prengui les mesures de protecció necessàries perquè no torni a passar, com va sol·licitar la fiscalia per l’augment de morts d’espècies protegides en els últims mesos. La jutge ha pres aquesta decisió de moment a la comarca d’Osona per una qüestió de competències, malgrat que el fiscal Antoni Pelegrín estenia en la seva querella aquesta mena d’incidents a tota la província de Barcelona. L’acusació pública insisteix que s’ha d’arreglar la xarxa elèctrica en tota la comunitat autònoma.

Precisament la jutge de Vic que instrueix la causa ha sol·licitat al fiscal la seva opinió sobre si la investigació s’ha de repartir o no entre diversos jutjats de la província de Barcelona, partint de la ubicació on es van detectar les aus mortes per electrocució. D’entrada, la fiscalia afirma que totes les indagacions han de ser realitzades pel mateix jutjat, ja que hi ha connexió entre els successos. A més, els querellats són els mateixos: alts responsables d’Endesa. En el cas que es dividís el procés judicial es podrien donar resolucions contradictòries.

Les fonts consultades per aquest diari han assegurat que la manera de protegir les aus és instal·lant un recobriment de material aïllant als cables d’alta tensió, sobretot els que sobresurten dels pals. Les mateixes fonts reconeixen que Endesa ja ha realitzat algunes tasques per millorar les instal·lacions, però que continuen morint ocells per les deficiències en alguns trams.

Contra sis directius

La querella va ser presentada per la fiscalia per delictes ecològics i va dirigida contra Endesa (ara E-distribución) i contra sis directius. L’acusació pública atribueix als encausats l’incompliment de les normes legals que «li imposaven l’obligació de mantenir les xarxes elèctriques en condicions tècniques adequades i sense fer malbé o posar en perill la fauna i el medi ambient en general». Les línies elèctriques distribuïdes per tot Espanya ocasionen la mort d’almenys unes 33.000 aus rapinyaires cada any. La demanda detalla l’electrocució d’espècies protegides, com la cigonya blanca, l’aligot ala-rogenc, l’àguila marcenca, l’astor i el mussol reial, entre d’altres. El simple gest de desplegar les ales fa que toquin els cables i rebin una descàrrega.

Notícies relacionades

El fiscal va sol·licitar el setembre passat al jutjat de Vic que requerís a Endesa, com a mesura cautelar, que s’arreglessin algunes línies elèctriques, ja que havia rebut informació dels Agents Rurals de «més episodis d’electrocució d’aus» en línies elèctriques «responsabilitat» de la companyia i «de les persones investigades» (hi ha sis directius querellats) com a màxims responsables del seu correcte funcionament. 

El representant del ministeri públic precisa que aquests incidents són indicatius «de la situació de risc greu que suposen» les instal·lacions sota sospita i que tenen els cables «sense protecció que eviti» la mort dels ocells. En els últims mesos s’han constatat casos d’electrocució d’aus en diversos trams de subministrament elèctric, com els que passen pels municipis d’Hostalets de Pierola, Calonge de Segarra, Calaf, Igualada, Òdena, Santa Eugènia de Berga, Tona, Pinós, Gelida, Perafita, Bellprat i Sant Martí d’Abars, entre molts d’altres. 

Temes:

Vic Endesa