Pena de presó

El Congrés aprova castigar l’assetjament de dones que volen avortar amb els vots en contra del PP i Vox

  • Els «actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius» que «menyscabin la llibertat de les dones» seran castigats amb penes de presó de 3 mesos a un any o amb treballs en benefici de la comunitat de 31 a 80 dies

El Congrés aprova castigar l’assetjament de dones que volen avortar amb els vots en contra del PP i Vox

Europa Press / Jesús Hellín

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat aquest dimecres l’informe de ponència sobre la proposició de llei orgànica per modificar el Codi Penal, per penalitzar l’assetjament cap a les dones que acudeixen a clíniques per avortar. Tots els grups hi han votat a favor, a excepció del PP i Vox.

L’informe de la ponència incorpora dos canvis introduïts fruit d’una transaccional entre el PSOE, Unides Podem, ERC, el PNB i Cs perquè l’assetjament que s’exerceixi als treballadors i professionals de les mateixes clíniques també sigui objecte de pena, i perquè no sigui necessària la denúncia per perseguir els fets.

Amb aquesta iniciativa, tots aquells «actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius» que «menyscabin la llibertat de les dones» seran castigats amb la pena de presó de 3 mesos a un any o bé amb treballs en benefici de la comunitat de 31 a 80 dies, i estableix que el tribunal podrà imposar, a més, la prohibició d’acudir a determinats llocs durant un període de 6 mesos a 3 anys.

Des del PSOE, Laura Berja ha retret al PP que «es posi del costat de Vox i dels que fuetegen les dones». «És molt trist que vostès no evolucionin», els ha retret, recordant que fa 11 anys van intentar «boicotejar» també la llei de l’avortament. «No s’entén que en un país com el nostre, la dreta sigui tan a prop de la ultradreta», ha recriminat Berja, que considera «feixisme» anomenar a la llibertat d’elecció «extermini». «L’avortament és un dret reconegut en el nostre ordenament jurídic, per més que dolgui a molts diputats d’aquesta sala», ha finalitzat la socialista.

Martina Velarde (Unides Podem) ha defensat la proposta, assenyalant que, igual com els avortistes no van a l’Església a dir a les dones que tenen el dret a avortar, tampoc poden anar «els que resen» a les clíniques a «assetjar i coaccionar les dones perquè no exerceixin el seu dret a l’avortament». «No hi ha res menys cristià que els que utilitzen la pregària per colpejar les llibertats de les dones», ha dit.

També la diputada de Cs Sara Giménez ha recolzat la proposició, ja que aquesta «reconeix el dret de les dones a decidir lliurement sobre el seu cos en cas d’embaràs» i perquè, segons el seu parer, «el sistema ha d’oferir llibertat per exercir i garantir el dret a l’avortament». Giménez ha lamentat que hi hagi grups en contra de la iniciativa, amb referència al PP i Vox, i ha qualificat d’«insostenible» que les dones s’enfrontin a situacions de «fustigació» en un «estat democràtic avançat» com el nostre.

Des d’ERC, Pilar Vallugera ha defensat també el text, i ha negat que, com diuen el PP i Vox, serveixi per limitar els drets d’opinió o reunió, perquè en el cas dels que assetgen les dones a les portes de les clíniques, el que fan és «imposar les seves creences», així que l’«objecció» exerceix de «barrera a un dret» com el de l’avortament.

«Centres d’extermini d’éssers humans»

En contra s’han posicionat el PP i Vox. Els més crítics han sigut els de Vox, al denominar les clíniques on es practica l’avortament «centres d’extermini d’éssers humans». «Davant el negoci de la mort, nosaltres no emmudirem», ha asseverat Patricia de les Heras.

Notícies relacionades

Aquesta diputada considera que la iniciativa debatuda aquest dimecres en Comissió té un «beneficiari», les mateixes clíniques, que es «lucren causant la mort d’altres». Per a De las Heras, aquells que segons la resta de formacions assetgen les dones, són en realitat «rescatadors», «voluntaris» que donen «afecte», «humanitat» i «veritat» a les dones i que es «manifesten pacíficament» com «va fer Gandhi». A més, assenyala que el text «coarta el dret d’expressió, circulació i reunió».

També el PP ha votat en contra perquè el text suposa «un altre exemple del sectarisme del PSOE i els seus socis», ja que tal com sosté la popular María Teresa Angulo, «limiten drets» i «discriminen uns espanyols» per «pensar diferent» i «oferir informació a les dones que acudeixen a avortar», cosa que ha titllat d’«inconcebible». «Es tracta d’una vulneració de drets per sectarisme ideològic», ha insistit.