Volcà

Els científics donen fins al dia de Nadal per confirmar el final de l’erupció a La Palma

Es podria donar per finalitzat el procés des d’aquella jornada si no hi ha canvis en els moviments del Cumbre Vieja

Els científics donen fins al dia de Nadal per confirmar el final de l’erupció a La Palma
1
Es llegeix en minuts

Els registres que recopilen diàriament els científics sobre l’erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma corroboren una jornada més l’esgotament del procés que va començar el 19 de setembre, per la qual cosa des del dia de Nadal es podria confirmar el final de l’erupció. Així ho ha posat aquest dissabte de manifest la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) i portaveu del comitè científic del Pevolca, Carmen López, durant la roda de premsa celebrada després dels comitès Científic i Director junt amb el director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández.

«Els observables, tant directes en superfície com procedents dels sistemes de vigilància, corroboren els signes esgotament del procés eruptiu tot i que no es descarta un possible repunt d’activitat volcànica», va exposar López.

Aquí, va afegir que en l’actualitat hi ha episodi de deformació local que requereix el seu seguiment sense observar-se variacions en la resta de dades.

«Per dir que el procés eruptiu que va començar el 19 de setembre està finalitzat, les dades s’han de mantenir en els nivells actuals durant quatre dies», va observar.

Per la seva banda, el tremor està a nivell del soroll de fons i la sismicitat, que és de baixa magnitud (inferior a 2,3 mbLg), és en nivells molt baixos en totes les profunditats.

Quant a la deformacions, López va apuntar que no hi ha tendències a les estacions de la xarxa, tret d’una deformació local a l’estació de Jedey que va començar el dia 19 i que després d’arribar al màxim de vuit centímetres ha revertit parcialment.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, va comentar que el nombre de persones allotjades en hotels és de 547, cosa que suposa nou menys que en la jornada anterior.

D’aquestes, 384 són a Fuencaliente, 70 a Los Llanos de Aridane i 93 a Breña Baja. Es manté en 43 el nombre de persones dependents allotjades en centres sociosanitaris.