Sisena onada

Els hospitals temen una allau de pacients amb coronavirus les pròximes setmanes

Els metges auguren que «la segona quinzena de gener pot ser terrible»; a Múrcia, un 28% dels qui acudeixen a urgències ja són sospitosos de tenir la infecció i no aconsegueixen que els atenguin als seus centres de salut

Els hospitals temen una allau de pacients amb coronavirus les pròximes setmanes
3
Es llegeix en minuts

Amb l’atenció primària col·lapsada i el desproveïment a les farmàcies de test d’autodiagnòstic d’antígens, els serveis d’urgències dels hospitals espanyols ja temen una allau de pacients sospitosos de tenir coronavirus en les pròximes setmanes. De fet, en comunitats com Múrcia els centres sanitaris ja estan comprovant, amb dades de diumenge que un 28% dels pacients que creuen el llindar d’urgències són casos sospitosos de covid-19. «La segona quinzena de gener pot ser terrible», auguren els metges.

Així ho explica a ‘El Periódico de España’ el doctor Pascual Piñera, vicepresident de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES). Posa l’exemple del seu propi centre, l’Hospital General Universitari Reina Sofia de Múrcia. «S’està produint un increment exponencial de pacients. En les tres últimes setmanes hem pujat de veure un 8% de pacients al nostre circuit de covid –al centre tenen dos circuits diferenciats, precisa– a, diumenge, un 28% de casos sospitosos, dels quals entorn d’un 18% es van confirmar com a positius».

Piñera admet que aquesta allau de pacients que esperen en les pròximes setmanes i aquesta pujada que ja registren en els últims dies té una lògica explicació. Amb els centres de salut saturats, sense poder atendre els casos sospitosos i falta d’estoc de tests ràpids d’antígens a les farmàcies, l’única sortida que queda als qui necessiten confirmar el diagnòstic és acudir a les urgències dels hospitals, amb l’habitual col·lapse a les seves portes, que, segons el metge, anirà en augment a partir dels pròxims dies. «Som els únics oberts set dies a la setmana, 24 hores al dia i 365 dies a l’any», assenyala Piñera.

Segona planta per a pacients

Tornant a l’exemple del seu hospital, les dades que aporta el doctor Piñera donen idea de l’afectació d’aquesta sisena onada. «Més de la meitat de les ucis ja són pacients amb covid al meu hospital. I s’està plantejant una segona planta. La situació no és bona. Ingressem entre un 8%-10% dels pacients que hi entren. La resta se’n van a casa, però els veiem nosaltres, perquè al cap i a la fi som la porta d’entrada al sistema sanitari, l’únic servei sempre accessible», continua.

Els sanitaris recomanen el qui tinguin sospita de ser positius que no acudeixin a urgències per no tensar més el sistema

Pascual Piñera assumeix que els casos que els arriben no són de pacients que, realment, haurien d’acudir a urgències. El metge comprèn que ho fan perquè no aconsegueixen que, als seus centres de salut, els facin una PCR o els atenguin telefònicament per saber què han de fer si, mitjançant un autotest, resulten positius. De fet, són molts els sanitaris que aquests dies estan recomanant a la població que, si és el cas, s’autoaïllin a casa sense acudir a urgències per no col·lapsar més el sistema.

El panorama que dibuixa el vicepresident de SEMES de cara als pròxims dies és el següent: amb les reunions nadalenques –en les quals apel·la a la prudència i l’ús de la mascareta– es veurà un pic de nous contagis –i visites a urgències– després de la nit de Nadal. «Després, serà el de la nit de Cap d’Any i, ja la segona quinzena de gener, pot ser terrible», anticipa. A més, exposa un altre fenomen que estan constatant als hospitals. «La por d’acudir a urgències ha desaparegut. Som en xifres prepandèmia. Si un dia normal, abans d’aquestes setmanes, hi havia 275 malalts entrant-hi al dia, ara n’hi ha 320 o 330. La gent ja ha tornat a venir per coses banals».

No hem sortit de la pandèmia

Notícies relacionades

Per això, indica el vicepresident de SEMES, li va cridar molt l’atenció quan, al començament de la tardor, alguns dirigents sanitaris, amb l’avanç de la campanya de vacunació, es mostraven optimistes respecte al fet que se sortia de la pandèmia. «Ens queda molta guerra encara», assegura. Respecte a la decisió que poden prendre el Govern central i les comunitats en la reunió del dia 22 per fer front a la situació que novament viu Espanya, l’urgenciòleg «espera que no es prenguin mesures contra nosaltres i, si ens queda un dia lliure, no ens el suspenguin perquè estem molt esgotats després de dos anys i necessitem un descans». No creu, d’altra banda, que s’adoptin mesures comuns perquè «les comunitats haurien de posar-se d’acord en aquestes restriccions i alguna, com Madrid, ja ha dit que no».

Apel·la, a més, que el Ministeri de Sanitat reconegui, una vegada per sempre, la creació de l’especialitat en Urgències i Emergències i de l’especialitat Infermeria d’Urgències i Emergències, «com ja hi ha a tot Europa», perquè a Espanya «no hi ha una formació reglada, estructurada i homogènia del col·lectiu». Una reclamació que la societat científica fa anys que defensa, recorda el seu vicepresident, de moment sense èxit.