Volcà

Així ha canviat la superfície de La Palma vista des de l’espai

Les imatges de la NASA mostren l’abans i el després de l’erupció volcànica a La Palma

Així ha canviat la superfície de La Palma vista des de l’espai
1
Es llegeix en minuts

Imatges del satèl·lit Landsat de la NASA han revelat la magnitud dels canvis experimentats a l’humanitzat paisatge de l’oest de l’Illa de La Palma, després de tres mesos d’erupció volcànica.

Abans que Cumbre Vieja s’obrís el 19 de setembre del 2021, el flanc occidental de La Palma estava esquitxat de cases, camins, piscines i cultius. Després que els fluxos de lava de moviment lent s’obrissin pas pel petit pic volcànic a les illes Canàries durant mesos, parts de l’illa ara semblen més un paisatge lunar que un paradís tropical.

L’Operational Land Imager (OLI) a Landsat 8 va capturar aquest parell d’imatges en color natural que mostren com de dràsticament han canviat les àrees de Todoque i El Paraíso.La primera imatge es va obtenir el 21 de maig del 2021; la segona mostra la mateixa àrea el 15 de desembre del 2021. Les cases hi apareixen com a petits rectangles blancs; molts dels rectangles blancs i grisos més grossos són hivernacles que s’utilitzen per cultivar plàtans. Les restes fosques d’un flux de lava d’una erupció de 1949 travessen el terç inferior de les dues imatges.

Notícies relacionades

Els lents fluxos de lava han causat enormes danys a llars, infraestructura i terres de cultiu. Algunes àrees que no van ser envaïdes directament per la lava han sigut cobertes de cendra. Segons una actualització de mitjans de desembre del Servei de Gestió d’Emergències de Copernicus, l’erupció ha destruït almenys 1.600 edificis. La lava ha consumit almenys 12 quilòmetres quadrats (5 milles quadrades) de terra, inclosos almenys 4 quilòmetres quadrats de cultius. Les estimacions inicials diuen que l’erupció ha causat almenys de 550 a 700 milions d’euros en danys, informa el NASA Earth Observatory.

Després de tres mesos de vigorosos fluxos de lava i activitat explosiva, hi ha indicis que l’erupció podria estar acabant. El 14 de desembre, els geòlegs de l’Institut de Vulcanologia de les Canàries (Involcan) van notar un fort descens en l’activitat sísmica; l’activitat explosiva, les emissions de diòxid de sofre i els fluxos de lava també van disminuir. Deu dies d’inactivitat suposaran el final de l’activitat d’aquesta erupció, segons els científics.