Nom, edat, sexe i localització

Multa milionària a Grindr per violar la privacitat dels seus usuaris

  • El regulador noruec sanciona l’aplicació de cites de la comunitat gai, bi i trans amb 6,3 milions d’euros per vendre dades privades a terceres parts

Multa milionària a Grindr per violar la privacitat dels seus usuaris

Aly Song (Reuters)

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Grindr ha compartit il·legalment les dades privades dels seus usuaris amb terceres parts. Així ho ha establert aquest dimecres l’autoritat reguladora sueca, que ha imposat una multa d’uns 6,3 milions d’euros a l’aplicació de cites de la comunitat gai, bisexual i transsexual per haver violat les lleis de privacitat europees.

«La nostra conclusió és que Grindr ha revelat dades d’usuaris a tercers per a publicitat comportamental sense una base legal», va dir Tobias Judin, cap del departament internacional de l’Autoritat Noruega de Protecció de Dades (DPA). I és que l’‘app’ nord-americana hauria compartit informació sensible com els noms dels seus usuaris, la seva edat, la seva localització GPS i el seu sexe. A més, el mer fet que utilitzin Grindr ja dona detalls sobre la seva orientació sexual. El Consell dels Consumidors de Noruega (CCN) va assegurar en un informe que l’intercanvi d’aquesta informació pot suposar una amenaça física per als usuaris de Grindr, ja que la seva condició sexual està prohibida i perseguida fins a 81 països.

Notícies relacionades

L’autoritat noruega estableix així que aquesta pràctica, de la qual no es va informar els usuaris ni es va requerir la seva aprovació explícita, viola el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) aprovat per la Unió Europea el 2018, que també regula la gestió de dades a Noruega malgrat que el país no forma part del club comunitari.

La sanció és la més alta que s’ha imposat mai per un cas així al país escandinau. No obstant, hauria pogut ser molt més elevada. El gener passat, la DPA va anunciar que la seva intenció era aplicar una multa de 100 milions de corones, que equivalen a més de 9,7 milions d’euros, una xifra que ha acabat rebaixant gràcies als canvis que Grindr ha fet «per remeiar les deficiències en el seu consentiment previ». La plataforma té tres setmanes per apel·lar la decisió.