L’erupció continua

El volcà de La Palma es resisteix i ofereix el seu episodi més fort en un mes

  • Cessa l’emissió de cendra després del repunt de l’activitat volcànica que va oferir una columna de gasos de cinc quilòmetres d’alçària

4
Es llegeix en minuts

El volcà de La Palma va experimentar ahir l’episodi energètic més potent de l’últim mes. Durant les hores centrals del dia es van registrar polsos de forta intensificació en el tremor i va augmentar l’expulsió de bombes volcàniques al vessant est. L’episodi volcànic de l’Isla Bonita compleix avui 86 dies des de l’inici de l’erupció i ahir va registrar una «sobtada i colpidora» reactivació, amb fortes explosions que se sentien a gran distància i una enorme columna de cendres que es va elevar a uns cinc quilòmetres d’altitud, cosa que va deixar impressionants imatges.

El sismòleg de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) Itahiza Domínguez va explicar que es tracta de l’episodi més energètic de l’últim mes, tot i que no arriba a les magnituds de les explosions que es van produir a principis de la crisi volcànica el mes de setembre passat. En qualsevol cas va explicar que en els últims temps s’està observant una activitat més irregular del volcà, que convida a pensar que es produeixin en les pròximes jornades més explosions com la viscuda ahir.

La jornada dominical al volcà va començar amb molt poca activitat i a poc a poc va anar augmentant amb el tremor volcànic fins que al voltant de les 13.00 hores es va produir el pols energètic que va fer ascendir la columna de cendres fins a uns cinc quilòmetres d’altitud. Quan aquest episodi va acabar, es va produir un «descens important del tremor», una situació que no s’experimentava des del 27 de setembre, quan va parar del tot. A partir d’aquell moment es va anar recuperant l’activitat normal del volcà en els últims dies.

Aquest episodi energètic va provocar ahir que els equips científics que estaven treballant a la zona haguessin de retirar-se per mantenir-se fora de perill, tot i que al llarg de la tarda van poder reprendre l’activitat a la zona d’exclusió. Malgrat això, els nivells aconseguits de gasos com el diòxid de carboni, diòxid de sofre i monòxid de carboni en els últims dies són «molt alts» en determinats moments i perjudicials per a la salut. És per això que el director tècnic del Pla d’Emergències per Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va recordar que la majoria dels dies les persones que viuen als barris de Las Manchas, Las Norias i La Bombilla no poden accedir a casa seva per netejar-les de cendra.

La portaveu científica del Pevolca, María José Blanco, va informar que abans del pols energètic també va parar el rugit del volcà després de 36 hores amb una activitat «bastant tranquil·la». L’augment de l’activitat també va produir un petit desbordament cap al nord de la colada preexistent que transcorre sobre colades anteriors. Referent a això, Morcuende va indicar que es va observar una sortida «important» de lava que, tot i que transcorre per colades anteriors, està sent monitoritzada per la Unitat Militar d’Emergències (UME) per obtenir més dades. María José Blanco va afegir que la colada més activa es precipita en dos ramals sobre l’illa baixa a la zona de Las Hoyas i està produint alguns vessaments cap al sud en zones que, com Las Norias, no havien sigut prèviament afectades per la lava.

Els altres centres d’emissió del con principal estan molt poc actius, tot i que registren una expulsió de gasos molt intensa. En aquest sentit, Blanco va preveure que el plomall volcànic, que ha arribat als 1.400 metres, continuï orientat al sud-sud-oest, cosa que presenta un escenari favorable per a l’operativitat aeronàutica en les pròximes hores. Va afegir que és probable que aquesta situació continuï fins demà, que és quan s’espera que es produeixi un gir del vent, a què s’afegirà la calima, que contribuirà a augmentar els valors PM10. Aquell mateix dia també s’esperen precipitacions localment moderades, principalment al nord i est de La Palma.

Altres paràmetres

Sobre les colades, María José Blanco va precisar ahir durant la roda de premsa que la número nou ha experimentat un lleuger eixamplament cap al sud, zona que, almenys fins just abans que s’intensifiqués el tremor, era la que estava rebent la majoria de l’energia procedent del con a través, fonamentalment, de tubs làvics amb diversos ‘jameos’.

La sismicitat segueix baixa a l’illa de La Palma, amb una magnitud màxima en les últimes hores de 3,2 a una profunditat de 36 quilòmetres i el tremor també està en nivells baixos, mentre que en les deformacions del terreny hi ha estabilitat generalitzada. Respecte als gasos, dissabte es va arribar a una taxa alta de diòxid de sofre, tot i que segueix en decreixement des del mes de setembre. No obstant, a la zona de La Bombilla s’han registrat valors «relativament alts» de flux difús de CO2 i s’ha observat la presència d’ocells morts, va expressar Miguel Ángel Morcuende.

Notícies relacionades

La qualitat de l’aire, en relació amb el diòxid de sofre, durant el cap de setmana va oscil·lar entre nivells bons i molt desfavorables a Tazacorte, on els valors han anat en descens. També a Puntagorda es va registrar una mala qualitat de l’aire i a Los Llanos de Aridane es va arribar a nivells molt desfavorables, mentre que les partícules menors a PM10 han anat en descens. En qualsevol cas, el Pevolca recorda la necessitat de continuar complint el Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic per a la situació de semàfor vermell i d’evacuació obligatòria.

Per la seva part, hi ha 1.642 edificacions destruïdes, entre les quals es troben 1.314 vivendes d’ús particular, segons dades del cadastre. No obstant, el satèl·lit Copernicus ha comptabilitzat 3.046 edificacions o construccions destruïdes per la lava.