Nous testimonis

El rastre d’abusos de Benaiges condueix a la Unió Esportiva Sants

  • Exjugadors del club de barri de Barcelona comencen a relatar episodis amb el seu exentrenador que havien mantingut silenciats fins ara

  • Una nova exalumna de l’Escola Barcelona comparteix les seqüeles que li van provocar les visites de l’exprofessor al vestidor del centre educatiu

El rastre d’abusos de Benaiges condueix a la Unió Esportiva Sants
3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les acusacions d’abusos sexuals comesos presumptament per Albert Benaiges, tòtem del planter del F.C. Barcelona, s’amunteguen sobre el seu passat de professor de gimnàstica a l’Escola Barcelona. En els últims tres dies, han sigut desenes els exalumnes d’aquesta escola que han començat a ajustar comptes amb records traumàtics o, en el millor dels casos, difícils de digerir al ser viscuts durant la infància. Són tants perquè Benaiges era un docent amb una notable ascendència en una escola per la qual va campar al seu aire durant les dècades dels vuitanta i noranta. No obstant, de moment no hi ha denúncies que incumbeixin les dues dècades següents, quan es va fer càrrec del futbol base del Barça.

Potser també per això, mentre que en els grups de whatsapp d’exalumnes de l’escola no ha causat sorpresa el cas de Benaiges, sí que ho ha fet en un altre grup similar però format per exjugadors del Barça amb més de 70 usuaris. La majoria l’havia tingut com a tècnic en categories inferiors. Un d’ells relata a EL PERIÓDICO que va estar a les seves ordres per primera vegada amb 9 anys, a l’aleví blaugrana. Va arribar fins i tot a menjar un dia a casa de l’Albert, però no evoca cap gest rar. Ni ell ni els seus companys de promoció presents en el xat de whatsapp. Això sí, arran de l’ocorregut, es pregunta si els petons que els feia a les galtes tenien algun altre tipus d’intenció. Fins ara, no han aparegut casos detectats a La Masia, però el rastre d’abusos de Benaiges sí que ha conduït un club de futbol molt més modest que el blaugrana i que el sospitós va entrenar abans de recalar en el Barça: la Unió Esportiva Sants.

Control de pes sense calçotets

Un exjugador del Sants ha explicat en el programa ‘Què t’hi jugues’ de la SER com el tècnic, durant les revisions mèdiques, s’asseia en una cadira i posava una bàscula entre les seves cames mentre els seus pupils estaven despullats en fila. Al pujar a la bàscula el nas li quedava molt a prop dels genitals dels nois. «Jo veia com olorava les parts als jugadors», explica. Un altre exjugador seu en el club contactat per EL PERIÓDICO evoca també aquesta pesada tan incòmoda com inusual i també com, en les concentracions, se n’emportava algun a fer un volt al cotxe. L’actual president del club, Joan Forcadell, ha explicat a aquest diari que de moment no han rebut cap denúncia d’exjugadors. Però ha reiterat la crida perquè qui patís algun tipus d’assetjament ho comuniqui i ha aplaudit el valor de les víctimes que han tingut forces per compartir els traumes soferts.

Notícies relacionades

Com la Julia (nom fals), alumna a l’Escola Barcelona entre el 1980 i el 1988. «¿Quin problema tens per estar despullada?», recorda com el seu exmarit li preguntava sempre. «Tinc 47 anys i em continua costant estar despullada, tinc molta timidesa amb el meu cos des que havia de córrer per dutxar-me per intentar que ell no em veiés», relata. No només rememora com el profe d’educació física l’observava mentre es dutxava, sinó que no ha oblidat el que passava en l’hora del menjador. Reviu com Benaiges, sempre amb els seus pantalons de xandall, s’asseia a menjar en una taula en la qual hi hagués només nenes. Es posava la mà a la butxaca i començava a moure-la incessantment sobre l’entrecuix. La mateixa mà que utilitzava a classe per prendre’ls les pulsacions al pit o al cul per ‘ajudar’ als exercicis de barra. «El millor va ser no veure’l mai més», assegura la Julia.

Sense balanç oficial

Els Mossos d’Esquadra encara no han donat trasllat judicial de cap de les denúncies que durant aquests dies diverses persones han presentat contra Benaiges per abusos sexuals. No ho faran perquè l’última decisió presa per la policia catalana és que qui lideri la investigació sigui la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS). Serà aquest grup d’expertes –la majoria són dones– els que aglutinessin totes les demandes i, després, acudiran a un jutjat de guàrdia. Perquè comencin indagacions serà necessari que almenys un dels delictes denunciats no estigui prescrit.